2018-12-28 34 浏览
天氣凍就好想瘋狂打邊爐!!香港真係不愧為美食天堂,係呢度咩邊爐都有得你食!港式日式韓或台式,而講到近期最紅既就緊係開極都仲開緊既麻辣火鍋啦,見到小龍坎開左過tst 唔使過海又方便左,有晚同朋友買完禮物就上左去食因為book左位既關係所以上到去就有得坐,店員帶位之後就會俾紙仔我地畫,同埋派件圍裙俾我地,以防食個陣彈到啲油紅油蕃茄鍋不嬲都覺得嗌鴛鴦鍋係抵食d, 同埋真係辣得滯既時候,都有另一個鍋頂住先呀嘛~🤧最出色既紅油湯底即係麻辣湯,我地嗌左小辣,但都覺得今次麻麻,好似唔係好夠辣,唔夠喉唯有自己狂加辣椒。涼伴小雲耳餐前小食,份量多,上到枱個陣仲係凍既,好勁既麻香辣味,食住等就最岩~珊瑚蚌一碟碟處理好既珊瑚蚌,冇殼個d食起來都方便好多,大約2分鐘就食得,紐紋形咁樣所以吸左好多湯汁,入口爽脆又帶d紅油既辣鴨血鴨血好滑呀,冇其他怪味之餘仲入口即化,令人食到停唔到口!豬粉腸清潔得好乾淨,而且煲左一段時間都唔韌,中間又係非常吸湯,有種咬落去就爆汁既感覺~另外我覺得蝦滑都係必嗌既!又鮮甜又彈牙又重蝦味!至於個蕃茄湯我就冇乜點食,主要都係用來煮娃娃菜其實所有野點左佢地特制既麻油都好好味!不過兩個人食就

紅油蕃茄鍋

涼伴小雲耳

珊瑚蚌

鴨血

鴨血好滑呀,冇其他怪味之餘仲入口即化,令人食到停唔到口!

另外我覺得蝦滑都係必嗌既!又鮮甜又彈牙又重蝦味!

至於個蕃茄湯我就冇乜點食,主要都係用來煮娃娃菜

其實所有野點左佢地特制既麻油都好好味!不過兩個人食就嗌唔到好多送,因為每碟既份量都幾多,所以麻辣火鍋都係一班人食最好。