2010-08-26 33 浏览
懒得煮饭,同老公屋企人出去食,选左潮江春,好似有coupon送一个翅。我地四个人,又唔饿,谂住唔想食咁饱。睇餐牌,叫了一个四小碟,再叫左一个咸肉炒芥兰。本来谂住四小碟系四碟野,再加一碟菜即五碟,份量应该够,原来四小碟真系好小碟,每碟只系得四件,真系岩晒四个人食唔驶争。四小碟第一碟系炒虾球,底有炸藕片伴底。虾球几爽,美心集团用料不用怀疑。但那藕片比虾球更抢镜,藕片甜而不腻,很好味呢。第二碟系炸墨鱼条,炸得香口又弹牙,也是不错的。第三碟系卤水鹅片伴卤火豆腐底,潮江春的卤水鹅片都系第一次食,因为实在系贵,但其实无乜特别,出面出名的可能更好食。卤水豆腐也是standard。第四碟系炸丸,炸乜丸真系食唔出,但肉质唔系咁弹牙,留番黎最后食真系有点后悔。咸肉炒芥兰的芥兰很好味,都系果句,美心集团用料唔会差。咸肉不会过咸,ok啦。鸡丝翅也是正常,四个人食都有一碗既,份量一定唔会多,因为系食够印花送的,美心都要靠呢d黎谷人气,可见生意难捞。翅真系无乜,其实同饮"献"汁无乜分别。食完唔系话好饱,但又唔想再叫,就此埋单了。味道是ok的,但份量真系细左d,如果无coupon真系未必会再黎呢。

第二碟系炸墨鱼条,炸得香口又弹牙,也是不错的。

四小碟
唔知炸乜丸