2017-11-02 985 浏览
探完爸爸由黃竹坑行去香港仔,再浪漫一下搭船仔去鴨脷洲,有時懷疑自己係咪香港人,利東站出就係鴨脷洲大街,想食下海鮮都唔易,入到間間都滿座,問有無位,唔係同你講等陣,係話無位唔洗等,兜左3個圈都有,得小炒皇有位,唔知整咩男友死都話唔去,去埋街市熟食都無位,無辦法去左小炒皇,唔係無飯食男友話鴨脷洲食飯一定要叫小炒皇,因為蝦乾特別多同靚,小炒皇既小炒皇蝦乾唔多但靚,又有好多銀魚仔,腰果新鮮炸,菜甫唔會死咸,加埋九菜花真係超正同好味豉椒炒聖子叫例牌,好似多D野食嗎,伙伴不停遊說我地叫聖子皇45隻唔係貴,不過食完無咩食嗎,好鮮甜,但有少少砂,我地果碟上先,d殼去晒隔離枱多,變相食多左聖子肉銀魚蝦醬蒸五花腩超級好送飯,我同男友都覺好有細個婆婆/嫲嫲既古早風味,我好怕肥,五花腩既肥肉唔滯同油,唔知係咪蒸之前走過油先砌薄片蒸呢?
2017-10-29