2018-08-29
今年朋友生日唔想食次次都西餐咁悶,所以最後揀左食大排擋,食大排檔唔一定要坐街架,尤其正值夏天呢d日子,坐街係絕對接受唔到囉!!楚撚記呢間野近期好似廣告賣得幾行下,上次係另一間餐廳已經比佢嘅餐牌吸引左,所以今日就決定山長水遠黎試下喇. 我地一行三人, 只係叫到5樣野食, 下次真係想叫多D人黎一齊試多D佢嘅野.第一道上嘅菜係黑松露牛丸 -- 呢個牛丸用個籃上嘅, 仲貼心咁提醒大家要, 牛丸係炸嘅, d涵嘅松露味濃郁, 可惜粒丸都有D偏乾身. 有機會係炸得過耐左少少, 我下次會比多次機會佢嘅之後係芝士琵琶豆腐 -- 呢個琵琶豆腐賣相老實講唔算吸引, 而且個芝士汁都只係普通芝士撈丁嘅汁, 不過芝士味道係比平時果D濃D嘅, 但配埋個琵琶豆腐, 就有點格格不入嘅感覺喇.第三道終於到左我呢個愛辣妹期待嘅一味菜喇-- 剁椒魚頭, 雖然呢個菜唔似平時果d咁多辣椒鋪係面度,但辣度都已經好夠同好惹味喇。配埋飯食我諗我2個都食得落啊☺️☺️然後到最香口嘅黃金白飯魚🤤🤤廚師一d都唔孤寒,條條白飯魚都比鹹蛋黃包圍住,但真係要有心理準備,雖然勁野味,但會漏到不得之了的,咁就食唔到其他好野喇🤣食到咁上下要食返d飽肚野🤣
第一道上嘅菜係黑松露牛丸 -- 呢個牛丸用個籃上嘅, 仲貼心咁提醒大家要[小心辣親], 牛丸係炸嘅, d涵嘅松露味濃郁, 可惜粒丸都有D偏乾身. 有機會係炸得過耐左少少, 我下次會比多次機會佢嘅
食到咁上下要食返d飽肚野🤣,我地叫左個簡簡單單嘅瑤柱蝦仁蛋白炒飯。
呢個出奇正喎,勁有鑊氣同埋炒到好乾身。但係呢個炒飯等左我地半個鐘以上😓😓,希望店家可以控制好d時間啦
麻甩系嘅我地又點會唔叫支啤酒爽爽佢呢叫啤酒會配埋個勝利碗,令到我地麻甩感仲升級左添啊🤣🤣
今餐我地人頭<200,雖然唔叫好平但大家都覺得值呢個價,山長水又遠都會再過黎食多次