开始放产假了!黎紧有一段时间都冇得岀街食好野,所以争取最后机会去咗尖沙咀米芝莲一星嘅家全七福酒家食晚餐!Tasting Menu ($1000p.p)好丰富,足足有10道菜,就不作它想,点一个试试!🥢鸡子戈渣 皮蛋酱萝卜 蜜汁烧脆鳝鸡子戈渣外脆内软绵绵,口感好特别!烧脆鳝都好食,个皮好脆,肉质厚身弹牙!🥢鸡茸烩官燕好足料,够滋补!女士恩物也!🥢烧云腿大地田鸡片田鸡肉质鲜嫩,调味刚好,炸过嘅金华火腿,咸甜有致。🥢酿焗鲜蟹盖食中菜最钟意蟹盖 🦀 呢度嘅蟹盖都尚算足料,蟹肉慷慨,不过洋葱就略嫌较为突出,稍为遮盖咗蟹嘅鲜味。🥢彩椒炒/水煮手切牛肉拣咗彩椒炒牛肉,牛肉用料好高质,口感软腍,仲有少少入口即溶,口感非常细腻!🥢油鸡枞菌炒四季豆开头以为系加咗榄菜,原来系用咗枞菌,好少见呢!四季豆炒得有镬气之余,仲保持嫩绿,简单嘅菜式,但味道不平凡!🥢瑶柱荷叶饭荷叶饭加入大量瑶柱及鸡肉,带有阵阵荷叶香。🥢生磨合桃露呢个合桃露超有惊喜,口感细滑,合桃香气超浓郩!出色!🥢鸳鸯枣茸糕烟烟韧韧,正常发挥。🥢怀旧芝麻卷芝麻味道突出,不过就唔够层次分明,有几层黏埋咗,略为扣分。整体食物质素高,价钱我觉得都非常合理,
🥢鸡子戈渣 皮蛋酱萝卜 蜜汁烧脆鳝
🥢鸡茸烩官燕
好足料,够滋补!女士恩物也!
🥢烧云腿大地田鸡片
田鸡肉质鲜嫩,调味刚好,炸过嘅金华火腿,咸甜有致。
🥢酿焗鲜蟹盖
🥢彩椒炒/水煮手切牛肉
🥢油鸡枞菌炒四季豆
🥢瑶柱荷叶饭
荷叶饭加入大量瑶柱及鸡肉,带有阵阵荷叶香。
🥢生磨合桃露
呢个合桃露超有惊喜,口感细滑,合桃香气超浓郩!出色!
🥢鸳鸯枣茸糕
烟烟韧韧,正常发挥。
🥢怀旧芝麻卷
芝麻味道突出,不过就唔够层次分明,有几层黏埋咗,略为扣分。
整体食物质素高,价钱我觉得都非常合理,不过摆碟我就觉得有进步空间,起码可以抹下d边先上碟。