餐厅: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
资讯:

2020-04-22 574 浏览
同事住喺九龙城附近,早排生日食完强烈推荐,趁住今个星期收早,同先生提议过嚟食海鲜大餐,最爱海鲜嘅佢当然唔会托我手踭。餐厅地方宽敞,座位之间空间感好够,座位以卡位为主,感觉舒适。入座后店员随即将餐具碗碟放入蒸笼消毒,然后再换上新嘅锅具烹调食物,非常贴心。期间仲不忘为我哋介绍食物,原来老板自己做海鲜批发,有成40年经验,每朝早仍然坚持自己去码头拣生猛海鲜拎落铺头,非常用心。餐牌有五至六款套餐,我哋点咗尊贵海鲜套餐,有九款海鲜加一份有机蔬菜篮,加上粥底,够哂丰富。最先送上嘅系冷盘——冰镇野生皇帝濑尿虾,尺寸非常大,完全对得住「皇帝」呢个称号,肉质爽弹,味道鲜甜。元贝尺寸虽然唔算珍宝,但胜在肉质厚实,味道鲜甜;九孔鲍鱼大大只,蒸完都冇缩水,肉质细嫩而且有咬口,另外必须一赞嘅系佢哋嘅海鲜清洗得非常干净,冇得弹!龙趸片鱼味鲜浓,肉质清爽有口感,鱼皮仲带有胶质,食得出非常新鲜。由于今日冇马刀贝,所以店员转咗象拔蚌俾我哋,同样新鲜,口感清爽。庆南蚝虽然尺寸的骰,但入口鲜味十足,丁点腥味都冇,令人想食完再食。重头戏当然系落重本嘅龙虾同肉蟹,望住店员喺旁边嘅鱼缸即捉即㓥,非常生猛,上枱嘅时候蟹爪仲识郁!澳

野生皇帝濑尿虾

台湾九孔鲍鱼/日本大元贝

深海龙趸片

象拔蚌

韩国庆南蚝

澳洲青年龙虾

澳洲青年龙虾啖啖肉,肉质结实弹牙,一啖放哂入口超级满足!
越南帝王肉蟹

越南帝王肉蟹比较少有,尺寸唔算好大,但味道出奇地清甜,先生同我都认为系我哋食过味道最清甜嘅蟹,而且仲有膏,更加难得。
有机蔬菜篮

有机蔬菜篮系全晚唯一嘅本地产物,品尝完咁多海鲜嚟返碟新鲜蔬菜,清新解腻。
排骨粟米南瓜粥

最后当然唔少得食埋排骨粟米南瓜粥底,粥底吸收哂海鲜嘅精华,味道非常鲜甜,唔使落盐都够哂味,配上清甜嘅南瓜同粟米,味道恰到好处。
食完粥底已经饱到捧住肚皮,居然仲有惊喜!店员我哋送上滋润嘅椰汁糖水,满足埋我嘅第二个胃!
同事果然冇介绍错,呢度嘅套餐性价比高,除可以省却自己买同处理海鲜嘅繁琐工序,老板拣嘅海鲜质素的确唔错,而且店员非常有经验,每样海鲜都蒸得恰到好处 ,唔会过老,非常惊喜,下次再嚟挑战下有成18款食材嘅包罗万有套餐!
野生皇帝濑尿虾
台湾九孔鲍鱼/日本大元贝