2019-07-15
星期六放假同女朋友傾開想食拉面!女友就即刻推介左我食呢間佢都好鐘意食既一幻拉面!我地果日星期六大概2點零鐘去到,不用等位即可入座,一開頭仲諗住要等好耐位先有得食,真係lucky!一坐低,唔好講咁多,緊係即刻叫番碗面食先啦,女友話呢間拉面店最特別既係用蝦湯做湯底,咁緊係叫佢既招牌蝦湯拉面啦,而友人則叫左辛辣味噌蝦湯拉面。填完紙仔就開始留意下鋪面既裝修幾有日本味道,座位不多,相對其他拉面鋪較闊落,岩曬我呢d怕迫怕熱既人。由於無咩幾枱客既關係,拉面好快就上枱了,首先黎既係我既蝦湯拉面,黎到緊係先飲啖湯..一飲落去....熱辣辣濃郁而厚實既蝦湯係我口腔爆出黎(無誇張真係好濃既蝦味)..再發現湯上面有少許紅薑天婦羅碎粒,食落去都幾好味幾有口感,配上幼身既拉面,拉面面質不錯亦做到掛湯,非常唔錯。而溏心蛋煮既時間都拿捏得好好,生熟適中,蛋味都叫濃,但叉燒就無咩特別就唔多講了。另外提一提既係女友食既辛辣湯蝦拉面配粗身拉面,佢話辣得黎好有蝦味,話配埋粗身拉面掛湯既效果更佳。呢次既美食經驗我十分滿意,睇黎我好快會再次黎幫襯呢間咁好食既拉面(下次一定要試下佢既辛辣蝦湯)。完。
完。