Odelice! (The ONE)

餐厅: Odelice! (The ONE)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-09-26 212 浏览
这天来到尖沙咀The One 揾食。 大家都冇意见就等我发板。 因为都好想试试 Odelice! 那间法国小馆, 朋友都试过话坐得好舒服而且唔拘束。未到六点所以店舖唔算太多人。 落地玻璃亦有开扬嘅景观, 店内装修都以休闲舒适为主, 打造了一个无拘束嘅法式风情。荞麦饼系依度嘅特色菜。 好不容易才选了"烟三文鱼荞麦薄饼"。睇餐牌冇留意 原来有只生鸡蛋, 肠胃唔系太好我都系最后先整穿佢捞匀吃。荞麦饼外面轻轻焗脆了,有微微嘅麦味, 配上肥美嘅烟三文鱼同菠菜 非常健康美味。 随喜好可以加上沙律白汁, 又带出另一番风味。 比起 pizza 反能吃到材料更原始嘅味道。是日餐汤-杂菜汤 ($45)浓郁嘅蔬菜和蕃茄味道, 偏向酸一点。 材料丰富每一啖都充满著蔬菜嘅精华。 附设嘅全麦面包焗得好脆, 蘸蔬菜汤一流。法国鹅肝意粉$148好耐冇食鹅肝, 法国鹅肝通常系以头盘出菜, 加在意粉上会更觉邪恶。 鹅肝油润甘香, 真的少食多滋味, 份量刚刚好。 意粉煮得软硬适中, 配上特制酱汁, 整体并唔觉得油腻。柏尔马火腿烩饭佐南瓜汁$108依款risotto 个饭煮得啱啱好, 带少少烟韧唔会好腍, 南瓜汁少少甜亦非常

烟三文鱼荞麦薄饼

杂菜汤

是日餐汤-杂菜汤 ($45)

法国鹅肝意粉

法国鹅肝意粉$148

柏尔马火腿烩饭佐南瓜汁

柏尔马火腿烩饭佐南瓜汁$108
依款risotto 个饭煮得啱啱好, 带少少烟韧唔会好腍, 南瓜汁少少甜亦非常美味。 当然 on top嘅Parma ham 质素唔错, 原块品尝非常美味。

法国空运蓝青口-- 季节限定

法国空运蓝青口-- 季节限定 $175
好喜欢食法国嘅蓝青口, 大厨调教嘅汁酱总是令人难以抗拒, 这煲蓝青口 装得满满的, 卖相别致。
食完嘅朋友都赞不绝口, 佳因青口肉又嫩又滑刚刚熟,
唔系平时食大大只青口 煮熟那种质感。 肉质鲜嫩程度媲美蚝仔粥里面嘅蚝肉, 再配上特制酱汁, 带有酒香,牛油同香草味,
我哋一只接一只冇停过。 此外还附设炸粗薯条, 同样热辣辣即叫即炸。
香草炒杂菌

香草炒杂菌 (side +$40)
我哋仲order了另一个side - 香草炒杂菌。 采用了多种菇菌类, 且还有较少见的牛肝菌, 喜欢它的少许甘涩味,用上忌廉香草白菌汁,creamy 又惹味。 盛载嘅器皿亦相当讲究, 卖相好得!

特浓朱古力

特浓朱古力$46
非常香浓嘅朱古力味,唔会太甜, 值得一试。

煎香蕉海盐焦糖云呢拿雪糕crepe(可丽饼)

煎香蕉海盐焦糖云呢拿雪糕crepe $65(可丽饼)
可丽饼造得薄薄的而且微微暖, 配上海盐,焦糖和云呢拿雪糕, 份量刚刚好, 唔会话好heavy好隆重嘅甜点, 比人有优雅轻巧嘅感觉。 食到饱饱之后都可以细意品尝。
烟三文鱼荞麦薄饼
杂菜汤
法国鹅肝意粉
柏尔马火腿烩饭佐南瓜汁
法国空运蓝青口-- 季节限定
香草炒杂菌
特浓朱古力
煎香蕉海盐焦糖云呢拿雪糕crepe(可丽饼)