今晚同朋友飲完happy hour 都已經差唔多10點,原本行去謝斐道準備吃個拉麵之後返屋企,點知原本拉麵店嘅位置而家換上了一家叫坂奈既招牌。神祕嘅門口後面,有一塊黑色嘅布遮住裡面既環境。坂奈究竟係食咩?係咪好貴嫁?翻開門口嘅菜單先知道原來係一間食燒魚套餐嘅專門店,價錢由100幾蚊起,如果係即叫即燒既季節性鮮魚,又出乎意料地唔貴。係我哋企係門口左諗右諗嘅時候,店員已經出黎招呼我哋,咁我哋見到坂奈既價錢大眾化又未試過係香港食呢種燒魚既專門店,於是決定留低試吓。入到裏面,依然係之前食拉麵嘅裝修。一排bar table。 好奇之時, 店員話佢之前拉麵店嘅老闆覺得香港缺乏專賣燒魚嘅說專門店,所以將日本同台灣好流行嘅燒魚專門店,帶到香港。同集團仲有鳥居、漁獲濱燒等。。。原來係同一集團既新概念店,甘已經係信心嘅保證。今晚好彩冇揀錯!睇完個Menu都係一舊雲,唔知食乜好。問師傅呢度最有特色嘅菜式係咩,佢推薦左腦天-- 即吞拿魚額頂果兩片魚柳,由於珍貴,少有,每條吞拿魚兩塊,食材珍貴,唔係渡渡食到。。。。俾佢甘講,真係再貴啲,一生人都要食番次!今日Happy Hour 飲咗酒,食飯唔想再飲,叫左呢支信

入到裏面,依然係之前食拉麵嘅裝修。一排bar table。

今日Happy Hour 飲咗酒,食飯唔想再飲,叫左呢支信州蘋果汁。

係日本,信州本身就盛產就蘋果,信州既蘋果汁帶着蘋果天然嘅清甜口味,温和潤喉嘅蘋果汁,好清新!

我朋友話想食原條燒魚,佢哋就將今日嘅季節精選魚成盤遞上任我地揀,嗰種令人有尊貴感嘅服務形成,感覺良好!

加上其他枱客人點燒既各式各樣嘅鮮魚,無論是個嗅覺、視覺、感覺,都非常棒!

燒魚需時,我地點左煙燻蘿白芝士 HK 36 作前菜。

煙燻左既蘿白,收乾咗水份。有陣焦香,好有特色。中間夾左creamy 既白芝士,形成外脆內軟的美妙組合。價錢相宜,值得一試。

吞拿魚額頂柳生熟燒 HK 258 終於到了!

有五大塊!

切開軟諗諗的魚柳,終於明白生熟燒的意思。

外層被燒過有魚香,內層係呈現刺身狀嘅魚柳。

吞拿魚嘅腦天有豐富既魚脂,非常滑溜,好似食拖羅甘入口即溶,魚味重,營養豐富。

甘罕有既食材,真係貴D都值得嘗試!