2012-08-02
今天同媽媽行街街買嘢同埋食生日飯,行到旺角媽媽話想食壽司,咁我哋就上左去一壽司食個早早的晚飯,雖然係星期六但因為我哋早所就唔洗等位,真好!叫了媽媽喜愛的多春魚天婦羅壽司,樣子不太吸引但咬落卻很脆,熱辣辣的多春魚冇咩腥味,很好,下次同朋友黎都可以再叫。我們亦叫了個季節推介叫『日本稚兒雪魚唐揚』我哋估應該的銀雪魚之類的食物,當我們看見店員送過來時有點擔心好似炸得好燶咁,媽媽先試說肉質很滑很甜,應該係迷你版的銀雪魚所以佢個名叫『稚兒』,我個人都覺得好好味,不過就有少少骨,所以要慢慢地吃。另外我重叫左個『冷鮑魚野菜焚合煮』冷盤黎架,媽媽生日梗係要食鮑魚先夠尊貴,哈哈!藉得講吓個鮑魚上面有片金萡飄吓飄吓,真係好意頭呀!但我就好欣賞片很甜很甜的南瓜,媽媽就話個鮑魚都過得去,但佢就話佢整梗係更好味,重話下星期會親自操刀整一餐鮑魚宴添,呵呵呵!呢次我重試左個『日式刺身冷麵』混合左日式芝蔴醬的冷麵簡直就係我的至愛,非常消暑,跟住再食埋個芥辣八爪魚、火炙玉子、芝士蟹籽蟹捧同蟹捧就結束左我哋今日呢餐好味又滿足的尊貴生日飯了。