2021-10-16
所謂有朋自遠方來成班人一齊gathering當然要搵一間好嘅餐廳,不過日式放題永遠都係香港人number 1 首選,實有一大堆嘢食啱晒大細食嘅唔同朋友,唔使再limit條數點計,所以韓燒或者放題點都係成班人必揀嘅地方~銅鑼灣嘅放題最出名嘅莫過於極尚大喜屋,環境又夠大又夠舒服,食都食得舒適啲先來個刺身拼盤,有三文魚北寄貝赤貝帶子油甘魚鯛魚,咁魚類呢就傾向肉質結實而且新鮮,當然自己最鍾意嘅就係三文魚嘅鮮甜, 另外仲有牡丹蝦嘅甘甜肉質細膩, 每一樣嘅刺身份量唔大但滋味更多另外仲有各式各樣嘅壽司同埋人氣爆燈嘅海膽手卷,手卷細細但係海膽份量亦都絕對唔失禮,製作成一口嘅份量咁就可以有更多空間食更多嘅小手卷至於壽司呢我就推薦一系列嘅火炙壽司,同樣每一舊都係的的式式但係已經夠晒享受,特別推介炙燒三文魚同埋炙燒熟帶子之後當然唔少得串燒,自己覺得最惹味嘅一定係羊架同埋鹽燒牛脷👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 特別係羊架啖啖肉又做到唔老嘅質感,Perfect嘅七到八成熟就完全帶出羊架獨有嘅質感。至於燒牛脷每一塊都包含炭火嘅焦香同清新鹽味(^_^)v串燒完咗就嚟一啲炸嘢食,三款球類嘅雜物絕對推介,最正嘅莫過於炸榴槤球啦,
串燒完咗就嚟一啲炸嘢食,三款球類嘅雜物絕對推介,最正嘅莫過於炸榴槤球啦,只需喺中間咬一啖然之後榴槤流心就噴發出嚟,平時唔食榴槤嘅人呢一個絕對係一個好好嘅克服機會,試過就真係返唔到轉頭甜甜地嘅味道實在太吸引。另外仲有炸鮮奶,啲奶唔假㗎喎🤩🤩🤩😂😂😂 甜甜地嘅味道同鮮奶差唔多,亦都有奶香嘅濃,認真會一叫再叫
嚟到最後當然有甜品環節,有自己最鍾意嘅Mega脆皮雪條! 同埋玄米茶Coco Berry雪糕,一餐豐富嘅盛宴就係咁樣飽住行出去 極尚兩個字真係形容得冇錯