2019-02-13 157 浏览
係ig blog睇到,將軍澳站附近開了間幾正宗的日本居酒屋,仲有得即燒海鮮添。身為將軍澳居民嘅我,梗係想去試吓啦。於是今天放假,我就和我老公去揾搵。沿住地鐡出,一路向着海那邊行,行到近海處,附近有幾間餐廳,應該是新開的,我也未見過,其中一間的門口真好有日本feel,相信應該係呢間,我們就即刻入去。入到去,我們被安排坐個好似日本的包箱。要除鞋入去,門口擺放住拖鞋。真係好似去左日本咁!而且有高度的私隱,可以比我和老公好親密咁傾下計,好開心。見到有個game,好似好好玩,就係用筷子夾海鮮,30秒$138,1分鐘$258。我老公好有信心咁話玩1分鐘。原來用筷子去夾真係唔係咁易㗎,嗰啲水有深,水又凍,因為啲海鮮放喺好底,而水深都有成個手臂咁深。最後我老公只係夾到三隻扇貝,好似有啲蝕左添。不過唔緊要都幾好玩,他說。就係呢幾隻扇貝啦,用手夾返嚟的。之後我哋仲叫左一啲海鮮去燒:蟹肉蟹殼呢個真係好好食,新鮮嘅蟹肉放在蟹殼裏,啲蟹肉好鮮味,加埋啲蟹膏,簡直一流。仲有個生雞蛋係面,溝埋啲蟹肉蟹膏,嘩,正呀!蜆我哋仲叫咗啲蜆來燒,真係好鮮甜呀。夾嘅扇貝燒熟了:我哋仲叫咗一寸串燒-雞軟骨:好熱、好香、好脆!我哋

就係呢幾隻扇貝啦,用手夾返嚟的。

之後我哋仲叫左一啲海鮮去燒:

蟹肉蟹殼

我哋仲叫咗啲蜆來燒,真係好鮮甜呀。

夾嘅扇貝燒熟了:

我哋仲叫咗一寸串燒-雞軟骨:

好熱、好香、好脆!

我哋當然嘅叫咗比較飽肚嘅食物啦-海鮮丼:

有帶子、三文魚、吞拿魚、甜蝦、三文魚子等海鮮,材料相當豐富,而且好新鮮,好美味,不過如果啲飯份量多少少就比較好。

總括來講,呢個係有得食,有得玩,有得燒不少嘅日本菜,好不錯!
2019-01-30