2016-07-03 312 浏览
近来愈来愈多食物治疗、香薰治疗,而DK Cuppa Tea就系其中一间!除左可以食Tea之外,仲有各类嘅香薰产品卖!所以系呢到,系绝对可以有视觉、味觉同嗅觉嘅享受!话说中国传统文化爱情象徽有月老;东西方文化爱情象徽有爱神丘比特。而DK Cuppa Tea上个月就推出左一个新Tea Set,就系同爱神邱比特有关,名为赛姬恋曲下午茶!坐低一阵之后,店主就拎左5张Magic Card比我地抽。每张都代表一种心情,上面亦介绍一种香薰精油同疗效。我抽中「快乐」,所以就要系蓝色天使翼到写低未来嘅愿望同点样得到「快乐」,最后再挂去楼梯旁嘅愿望墙上面!挂完之后,枱面已经出现左今次Tea Set嘅饮品 - 菠萝椰子有机茶。店主话因为夏天就快到,所以拣左水果茶做餐饮,而味道就系椰子同菠萝味 椰子香气十足,但饮落去就有香甜嘅菠萝味,味道特别,而且带黎清新舒畅嘅感觉 茶杯两旁仲有天使翼,增添视觉效果,曲奇亦充满牛油香。音乐声系不远处传来,抬头一望,店员已经将Tea Set送到。原来系小天使水晶球音乐盒播放住音乐,当中仲有坐系蛋糕上面嘅爱神邱比特,有啲甜点亦有天使翼嘅踪迹 今次用「蓝白色」为主,感觉

茶杯两旁仲有天使翼,增添视觉效果,曲奇亦充满牛油香。
菠萝椰子有机茶
今次用「蓝白色」为主,感觉好似有一段纯洁、浪漫嘅爱情一样
赛姬恋曲下午茶
最为惊喜嘅咸点
上面放左一块烤到脆卜卜嘅龙虾多士,而下面就系用分子料理整嘅龙虾慕丝
用小匙羹将慕丝放上多士,当放入口时,龙虾味即时散出黎,非常浓郁!龙虾慕丝口感细滑,入口即溶
蘸完多士之后,仲会净低一大杯,可以用小匙羹一细啖咁品尝!
龙虾二重奏
之后仲有六款口味嘅迷你酥饼,有红灯笼椒、菠菜、橄榄、吞拿鱼、小香肠同意大利火腿。酥饼无咩特别,但材料丰富,粒粒都胀卜卜
朋友比较中意吞拿鱼口味,而我就中意菠菜同意大利火腿口味,因为咸香味十足。

但讲到最好味,一定系Sausage Roll
酥皮松化,入面有大大旧嘅肉,仲充满肉汁。蘸少少茄汁会变得更滋味,亦可以减少腻感!
迷你酥饼
食完咸点,就黎到甜点喇
打开银色首饰盒之后,就会发现里面全部都系Tiffany Blue嘅甜点。有心形天使翼马卡龙、小天使朱古力同心心曲奇

心形天使翼马卡龙
心形嘅马卡龙有两只用白朱古力做嘅天使翼
而入面就系榛子夹心。马卡龙甜而不腻,外层仲好脆

葡萄柚朱古力
手工非常精致,上面有一个小天使!朱古力有微微嘅果酸味,感觉几特别

蓝心心曲奇
曲奇饼上用糖霜画左一啲花纹,口感变得薄脆。
最后仲有两款系店主精心设计嘅朱古力闪电泡芙薰衣草乳酪芝士蛋糕!泡芙入面全部都系浓浓嘅朱古力,口感似雪糕,而且好冰冻
而上面亦擦左一层朱古力酱,所以系比较甜腻嘅甜点!薰衣草乳酪芝士蛋糕系我全晚最喜欢嘅甜点
卖相极为吸睛,皆因蛋糕上面有个丘比特
店主话丘比特系用白朱古力制成,但系系用由法国直送黎嘅倒模,再揾师傅整
真系精致到我地唔舍得食!蛋糕有两个味道,分别系薰衣草味玫瑰花味,不过味道会因应店舖嘅材料而决定!而我地戈一个就系薰衣草味,真系无谂过蛋糕入面会有少量嘅薰衣草花瓣,薰衣草味好浓郁
真系不得不赞
走前完原来只要upload相去facebook或者ig,就可以抽扭蛋一次。店主话礼物好丰富,有丘比特颈链、香薰颈链,丘比特十字锈.....而我就抽到薰衣草味保湿水
今次真系满载而归,好开心!

菠萝椰子有机茶
赛姬恋曲下午茶