餐厅: 意廊
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2008-07-17 60 浏览
趁住放假,入嚟沙田走一轉!近排日日都陰陰雨,難得今日都算天朗氣清,感覺幾好!下午茶時段,嚟意廊嘆番個tea buffet,大刷一餐下午茶驅驅悶氣,其實好幾年前都嚟過食晚飯,無論環境、氣氛、服務、食物都唔錯,所以都有興趣山長水遠嚟多次。係可惜天氣悶熱少少,唔可以坐露天位,否則,感覺仲更加寫意呀!開開腸胃先,殺咗兩輪沙律,因為近排食肉太多,所以補充番多D纖維質。3款預製沙律(鮮什果沙律、咖喱薯仔蛋沙律、水牛芝士蕃茄沙律)同6款自助沙律配料,加2款醬汁,當然個水牛芝士蕃茄沙律最得我歡心啦,同埋相對用料又係貴價少少。此外,配多幾件迷你三文治,較好食係個車厘茄法包,好味在於個車厘茄用橄欖油焗過,有朕欖油香。下一轉輪到食熱盤喇!老實講,熱盤唔太多,一眼掃晒:肉醬意粉、炒飯、雞翼、豬肉餅、德國腸、燒肋骨、薯仔餅、西多士同即叫即做嘅自選餡料迷你Pizza。雖然唔多款,但確實幾好食,算係貴精不貴多,首推嘅係即做迷你Pizza(約6吋直徑大,梗係有三、四個人一齊分哩食最好啦,否則好快飽晒肚),批底屬薄批,唔算好薄,不過都脆身,簡簡單單配濃香嘅茄醬、磨菇沙樂美腸菠蘿、鋪天蓋地嘅車打芝士,新鮮出爐即送上枱,好

下一轉輪到食熱盤喇!老實講,熱盤唔太多,一眼掃晒:肉醬意粉、炒飯、雞翼、豬肉餅、德國腸、燒肋骨、薯仔餅、西多士同即叫即做嘅自選餡料迷你Pizza。雖然唔多款,但確實幾好食,算係貴精不貴多,首推嘅係即做迷你Pizza(約6吋直徑大,梗係有三、四個人一齊分哩食最好啦,否則好快飽晒肚),批底屬薄批,唔算好薄,不過都脆身,簡簡單單配濃香嘅茄醬、磨菇沙樂美腸菠蘿、鋪天蓋地嘅車打芝士,新鮮出爐即送上枱,好味在於此;其次好食嘅有肉醬意粉(肉醬做得香濃,意粉煮到咬口,始終佢都係間意大利餐廳)、雞翼、德國腸、燒肋骨(食完一件又一件,因為表皮燒得好香脆,D肉又鬆化)、薯仔餅(唔係普通嘅薯寶,裡面仲有粟米粒,增添口感又爽口D)!

輪都輪到食甜品,有即做Pancake,無咩特別,一試無妨個隻!雪糕都係,因為係雀巢,得兩款口味:青檸同朱古力!此外,仲有朱古力噴泉,跟住,甜品枱上約有12款大大細細嘅甜品。大餅有藍梅芝士餅(幾足料,好多藍梅晌個餅面)、朱古力蛋糕三重奏(朱古力海綿蛋糕+朱古力醬+咖啡忌廉,一層又一層相間咁做,花功夫之作,加上好味道,小弟頗欣賞)、班尼士(Browines,傳統美式嘅香濃朱古力餅),結論係3款都咁好食;而D一細件一細件嘅甜品有吉士泡夫、熱情果朱古力慕絲、木糠布甸、紅酒梨、芒果椰汁河粉、雜莓雲哩拿汁、檸檬奶凍、薄荷朱古力慕絲、雜果撻,試勻晒咁多款,覺得較突出係熱情果朱古力慕絲、木糠布甸同芒果椰汁河粉,除咗買相好之外,底下嘅熱情果漿酸得好醒神,配合朱古力慕絲嘅苦甜,襯晒;而個木糠布甸買相精緻,唔太「漏」;至於個芒果椰汁河粉,真係食時先知濃濃嘅芒果漿遮住下面嘅係椰汁河粉,當然唔係真河粉,係用椰奶同蒟蒻做嘅「河粉」,好重嘅椰汁味,河粉滑溜好過癮!

原價$118,有7折優惠唔過百,值得試,不過,又好鬼奇怪,唔包餐飲,下午茶自助餐,無咗個茶,真係若有所失咁!

室外與室內環境
沙律