完美复制台湾美食🇼🇸!大推牛三宝面同卤肉饭😚!!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 牛三宝面 HK$80 👍・味道:汤底非常出色👍,饮得出牛骨嘅甘甜,浓得嚟唔咸,饮汤都唔会好口渴~三款肉嘅肉味都好出,好食。配料嘅白菜同萝卜都够甜。・口感:汤底醇香,三款肉每款有两大旧其实份量几大,基本上一啖面一啖肉咁,我食晒啲面仲净好多肉😂,性价比🆙!最重要系牛腱好淋,轻咬已散开;牛筋有黏口感;牛肋条一啲都唔鞋好surprise🥰面质偏厚其实原本唔是我嘅菜,但feel到店家有用心拣面质。面条唔止挂汤,系吸汤,OMG好赞欸🥹(台妹腔XD)🍗 卤鸡腿便当 HK$65・味道:卤水豉油偏甜,本波觉得不错,因为配以偏咸为主嘅卤肉饭,一甜一咸会夹啲。・口感:鸡腿偏鞋,未到柴嘅,但绝对唔是juicy嫩滑嘅,加上鸡腿细size,有啲扣分sad~🍚 手工卤肉饭 小 HK$35 👍・味道:本波觉得呢个饭拍得住台湾欸🇼🇸!卤豉油浓而不咸,有微微甜味。卤肉粒半肥瘦,同台湾正宗嘅一样配酸菜白菜。・口感:饭粒圆润饱满,食到底依然每粒饭都蘸满卤水豉油。卤肉粒嘅size啱啱好,因为出面有啲太大粒但啲肉质又鞋,有啲细粒都睇都睇
完美复制台湾美食🇼🇸!大推牛三宝面同卤肉饭😚!!!

🍜 牛三宝面 HK$80 👍

🍗 卤鸡腿便当 HK$65
卤鸡腿便当

🍚 手工卤肉饭 小 HK$35 👍
・口感:饭粒圆润饱满,食到底依然每粒饭都蘸满卤水豉油。卤肉粒嘅size啱啱好,因为出面有啲太大粒但啲肉质又鞋,有啲细粒都睇都睇唔到,呢个perfecto🤌,满足desu🙏
手工卤肉饭

🍳 起司肉松蛋卷饼 HK$40
・味道:每一款馅料都食得出而且好饱满。肉松系咸款,食耐咗真系会有啲咸,因为连蛋饼面嘅酱料都偏咸,不过好香口系真嘅。芝士出面蛋都够多。
・口感:饼皮好加分,烘得够干够脆,仲有少少烟韧口感,nice~

🥜 黑糖花生麻糬 HK$25
・味道:无论系外层嘅黑糖皮同内馅花生蓉都好出味,冇话边个会抢咗另一个嘅味👍,两者平衡得好好,面头嘅花生粒都好香脆。0甜波表示一人食一个甜度刚好,食两个就不行了XD,不过我就唔使黑糖浆喇,因为内馅都够湿润~
・口感:烟韧嘅,但唔系台式麻糬𠮶种拉扯感,似港式面包舖嘅糯米糍🤭,不过两款我都钟意,来自烟韧控嘅真实示爱(有啲多9余diu😂)

🧋 珍珠奶茶 走甜少冰 HK$20 🚁
・味道:呢个就真系大伏了🚁⋯⋯-_-又出现嘅奶水holy,劲差🤡
・口感:珍珠都冇咬口,以为系史前仙迹岩产物🤢
珍珠奶茶

🍍 凤梨绿茶 走甜少冰 HK$30
・味道:呢个就好饮喇,走甜依然饮到凤梨香甜,不过茶味被掩盖,可以再用重味啲嘅茶底🍵~
・口感:见其他人推介呢杯话会饮到凤梨粒粒,不过当日就冇饮到,可能咁啱斟唔到啲沉淀粒粒畀我哋haha

🤰性价比:高~
🤰9冲度:9冲~
🤰结论:嚟自4月去完台北旅行嘅肚波认证,好食,个卤肉饭甚至比台湾嘅好食XD(因为台湾有啲卤肉太多肥肉🤭)

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・

环境:枱与枱之间空间好足,走动舒服👍
2023-05-25
手工卤肉饭