2007-12-28 15 浏览
之前同媽咪黎過,佢話好味,所以決定重訪。只是前一天才決定book呢到,因在weekday,都book到。一家四口嘅安樂又開心晚飯。食物: 四人餐+ 蔥油拌麵1.頭盤: 糖醋小排骨、四喜烤夫、薺菜百葉卷(4粒星):三樣拼埋一碟,排骨甜酸味道啱啱好,D汁剛剛附在每件小排骨上,不多不少,排骨細細舊,做appetizer 呢個size剛好;四喜烤夫買相黑麻麻唔靚,但就喺三樣中最好味,配埋D金針雲耳,yummy;薺菜百葉卷,太淡,普通好味。2.砂鍋雲吞雞---半份(4粒星):成鍋比waitress在旁邊分成四碗先上枱,雲吞大大粒,餡多皮薄又滑;以往食開嘅砂鍋雲吞雞裏嘅雞肉,都喺十分鞋,但呢到嘅雞肉就仍然好滑,唔似湯渣,雖然無乜雞味lu;湯底好青,無雞油浮面,飲完唔覺口渴。3.清炒河蝦仁---例牌(3粒星): D蝦好好好細粒,唔喺唔好味,但其他上海菜館都做到嘅水準,唔覺特別。4.椒鹽小黃魚(4粒星):呢到嘅招牌菜,過然好味,魚面炸得金黃香脆,難得魚肉仍十分嫩滑。最好喺四人餐都會分到每人一條,而且大大條,唔駛同人share 架。5.外婆紅燒肉---例牌(4粒星):雖然本人討厭肥膩餸,呢味少吃為妙,我

一家四口嘅安樂又開心晚飯。

食物: 四人餐+ 蔥油拌麵

5.外婆紅燒肉---例牌(4粒星):雖然本人討厭肥膩餸,呢味少吃為妙,我只食咗一舊(自己去肥lu) 。平心而論,佢真喺做得好好味,紅燒肉肥瘦適中,好有油香,配埋醬汁同雲耳絲(唔知喺咪呢)食,goooooood。

6.灌湯生煎包(5粒星):四人餐應該只得4隻,唔知喺咪廚房搞錯咗,比咗散叫嘅份量(5隻) 我地,嘻嘻!呢個簡正喺呢晚嘅「買飛佛」,熱辣辣大大粒又圓碌碌嘅生煎包,一咬落去,辣親,勁多熱辣辣肉湯標出黎,但真喺好正(必須趁熱食),加上舊餡肉大大舊,絕不欺場,包皮不太厚,而且個底煎得脆卜卜,勁正,必試!!!

7.酒釀丸子---例牌(3粒星):小丸子夠糯有口感,但糖水唔夠酒味,不過勝在唔過甜,ok la。

8.蔥油拌麵(2粒星): 呢個散叫,唔喺跟餐,話哂媽咪生日,都想叫碟麵當壽麵食。呢樣喺媽咪點嘅,如果我就唔叫lu,「蔥油」肥死人,過然,呢個勁肥膩,好多蔥油撈咗落D麵到,但味道都幾好,所以成家除我之外,個個都「隊」咗兩大碗(我只呷咗一啖作試味),但都食剩,所以份量都幾多。

是晚連茶芥加一八百幾蚊找數,我做波士,又食又拎,最緊要媽咪當晚好開心,我就開心。