2018-04-10 112 浏览
今日妹妹生日,特登訂左餐廳同佢慶祝,餐廳地點好方便,一入到去,成個場好有日本feel,地方又寬躺,之後帶我哋去入座,我哋揀咗伊勢海佬鐵板燒餐,妹妹生日當然要食好啲啦~前菜就有沙律同汁煮和牛,和牛入口即溶,加埋佢啲醬汁一齊食,有啲唔夠喉~第二道餸係汁煮東星斑,我見師傅將魚肉外邊煎左先,之後將塊魚皮整出嚟煎到佢脆,再將魚肉放入去汁嗰度煮,食落口非常之美味,魚肉都好彈牙爽口~第三道係海膽汁煮龍蝦,睇得出龍蝦好新鮮,師傅亦都功力深厚,整到啲龍蝦肉口感啱啱好,首先食一舊食吓原先嘅味道先,其實我覺得咁樣食都已經好正,之後再點檸檬汁,點埋海膽汁食,每一舊水準都好平均👍🏼第四道係熊本縣產A5和王牛,和王牛係得獎嘅名,其實都係和牛,呢個和牛真係好出色,當然亦都關乎師傅嘅功力啦,我就叫咗五成熟,和牛入口即溶,唔使點咬,牛味亦都好香👍🏼最後就係和牛炒飯同埋清酒煮蜆,人哋話一個靚嘅炒飯,係每粒米都會分開炒到一粒粒,呢度就可以食到喇,清酒煮嘅汁非常之正,汁同蜆之間食落去口味平衡~當然唔少得甜品啦,今期係芝士番薯布丁,芝士喺布丁上面,芝士又唔會搶到番薯口味,呢個組合幾特別,原來 前菜同甜品間唔中都會換下款架~食完

食完今餐,妹妹表示很滿意