2013-01-06 19 浏览
某個得閒無野做的週末夜, 相約阿姐同姐夫, 一於到他們鋪樓下旁邊的"呼吸"首度試味,當晚菜式有:少爺炒飯$88- 有鑊氣, 看似無乜色但又好夠味, 料頭有蝦肉, 蛋黃碎粒, 青蔥粒粒,芥茉雲耳$32- 一個價錢公道但味道拿揑準確的涼菜(素菜)冰鎮涼瓜拼窩荀$68- 這個做得較清淡, 份量頗大, 用來填肚效果甚佳,可能因為涼瓜及窩荀基本上價錢不高的關係,但原來三個人食都好不容易才將它溶掉生炒骨 $68 -碟頭OK大, 個汁其實偏甜, 不過大部分人會接受, 炸漿較厚身,伴碟配料現版本是菠蘿肉為主, 但照片則是青椒片,洋蔥片,如果喜歡吃青/紅椒的客人可能會有點失落, 有時會覺得到底餐牌上有照片好定還是沒有的好?曾經有次在國內東莞某港資”月亮記甜品”有同事叫了某個甜品, 同事發覺甜品上的士多啤梨被換成西瓜片, 所以問服務員點解係西瓜片而唔係士多啤梨, 服務員答道:”照片只供參考!”笑話一篇, 但唔知道餐牌上嘅價錢又係咪可以只供參考,客人可以憑直覺俾錢呢!椒鹽雞軟骨 $58- 酥炸雞軟骨一大堆, 碟底只有数條生菜絲, 呢個同照片有點出入, 照片看到多一點紅椒圈, 現在的版本色彩上較為”寡”有盬無
芥茉雲耳$32- 一個價錢公道但味道拿揑準確的涼菜(素菜)

椒鹽雞軟骨 $58- 酥炸雞軟骨一大堆, 碟底只有数條生菜絲, 呢個同照片有點出入, 照片看到多一點紅椒圈, 現在的版本色彩上較為”寡”有盬無椒,如果店方肯花多一點心思的話,加一點堅果類效果肯定會更好, 炸一點腰果/松子仁/合桃肉/夏威夷果仁之類,不同類型的炸物可以令口感多樣化, 炸堅果類一咬開下滲出堅果油香同一粒炸雞軟骨只提供的乾脆口感截然不同,
花雕醉雞翼 $38 –呢個酒味好香, 肉質算滑
上湯魚肚魚肉- 太座認為主角嘅魚肚麻麻, 雖然厚身, 個湯無太大感覺,都係襯番d材料清清淡淡嗰隻,
整體價錢走中線,除了那些海鮮是時價之外, 服務當日客人少,未受考驗,
2012-11-17