2019-11-21 548 浏览
呢间云吞面店已经听过好多次,而且好多外国介绍香港的旅行书都会讲,今日lunch终于都同同事黎试试。餐厅装修几grand,而且好干净!看看餐牌,除了有云吞面,亦有粥品、小食等食物!世家云吞面,云吞面细细碗,但面底爽口,云吞共有4粒,云吞里面的虾肉非常弹牙,皮薄馅靓!而个汤好清甜,还有少少韮黄的香味,配上红醋更加美味!云吞水饺面,个碗比云吞面大少少,内里有3粒云吞,2粒水饺,面底烟韧爽口,水饺皮薄馅多,除了有虾肉,还有木耳丝和猪肉,口感更加丰富!南乳猪手捞面,面底有南乳汁拌匀,有淡淡的南乳味,再加入这间面店的辣椒酱一齐食更加美味!而猪手炆得好入味,有香浓的南乳味,而且都整得几冧,猪手食到好有骨胶原的感觉!北菇滑鸡粥,冇谂过呢个粥原来咁好食,上面有葱花和姜,令粥底带有少少姜葱味,还有少许榣柱,咸咸香香。粥底够绵,有淡淡的鸡香味!鸡件都有几多,肉质嫩滑!而且北菇冇谂过咁鲜甜而且大粒,仲有点弹牙的感觉,完全是真材实料!清热五花茶、自家制豆浆,五花茶唔会好甜,饮到淡淡的甘味!而豆浆好香豆味,饮落顺滑!这间面店的云吞面真系唔错,唔怪得之除左香港人,连日本人都会黎试试香港特色面食!
餐厅装修几grand,而且好干净!
看看餐牌,除了有云吞面,亦有粥品、小食等食物!
世家云吞面
水饺云吞面