2018-09-23
星期六, 我約咗母親大人去尖沙咀行街, 之後帶佢去食好嘢, 選了《莆田》,貴為米之蓮餐廳, 食物質素非常好, 環境舒服, 位置方便。原來今期是紅菇節, 紅菇又健康又保身, 啱哂我哋啦! 我哋叫咗個《紅菇燉土雞 $198》。 嘩,上枱時一大盆湯, 足夠四人享用, 有雞, 紅菇同藥材, 十分足料!雞肉燉得很淋, 湯汁帶粉紅色, 我估是紅菇嘅顏色, 紅菇香噴噴, 雞肉又鮮, 個湯當然好好飲啦! 《蝦苗拌頭水紫菜 $52》外觀好精緻, 味道酸酸甜甜, 仲有少少蝦苗,帶出鮮味, 果然係一道開胃嘅菜式。其實本人唔係好鍾意食芋頭, 不喜愛糊囗嘅囗感, 但係呢道《酥炒芋芯 $89》整得好有口感, 外層脆口,仲有糖衣包著芋頭,食落充滿芋頭香味, 芋芯香甜軟滑, 好特別, 值得一讚! 《百秒黃花魚 $69》, 黃花魚鮮甜嫩滑,加上姜粒去除魚腥,湯底就更加鮮甜無比。 最後食完個《莆田滷麵 $82》就好飽了,大滿足, 湯汁很鮮甜, 因為用咗好多海鮮,有香菇、蜆同蝦等材料。份量足夠曬2人食享用。
原來今期是紅菇節, 紅菇又健康又保身, 啱哂我哋啦!
我哋叫咗個《紅菇燉土雞 $198》。
《蝦苗拌頭水紫菜 $52》