2019-08-14
今日放工同家人試呢間係銅鑼灣V Point嘅日本餐廳,試下呢間主打創意嘅Omakase廚師發板。有4款Omakase揀,我地揀咗楓 Momiji。一坐低,店員就遞上餐廳自製嘅炸蕃薯片,平時只會喺泰式餐廳一坐低有蝦片食,小食:蕃薯片炸得好香脆,又夠薄身。前菜:南瓜栗子配果仁加魚仔,店員話係用甘露煮,食起上嚟好清新,都幾夾。旬の2点: 擺盤得好靚,有吞拿魚同埋海膽拖羅吞拿魚配上柚子汁嚟食,味道非常清新,海膽拖羅又肥美又creamy,入口即溶,兩種唔同嘅係好有趣嘅配搭。燒物: 銀鱈魚西京燒,魚煎得夠香嫩,西京燒調味適中。旬の寿司6貫:店員教我地由淡至濃咁食, 鮮帶子、左口魚邊、石垣貝、北海道海膽、熟成拖羅。熟成拖羅係招牌,拖羅不單重油香,熟成處理後連魚香都兼仲Keep到,非常好食。海膽新鮮creamy,好好食。味噌汁:大和蜆仔麵豉湯,味道鮮甜,好足料。甜品:靜岡蜜瓜,香甜多汁。
燒物: 銀鱈魚西京燒,魚煎得夠香嫩,西京燒調味適中。
味噌汁:大和蜆仔麵豉湯,味道鮮甜,好足料。
甜品:靜岡蜜瓜,香甜多汁。