喜食海鮮的我,每個月總有一兩天特別想食,於是乎今晚和朋友又來蒸下先!呢間正宗水上人氣鍋專門店就在朗豪坊斜對面,位置方便到爆,所以就選址這裡開餐!見到個“草帽“,就知今晚是食蒸粥底海鮮啦!望到呢個大魚缸,內裡有超多款生猛游水海鮮,一睇就知新鮮啦!睇下隻巨型象拔蚌同大隻仔龍蝦相處得幾好!睇完海鮮就要調下個醬汁先,非常整齊的排放着不同款式的,除了生熟蒜頭呀,辣椒呀,蔥,芫茜,基本的有之外,還有勁多其他少見的如豆瓣醬、沙嗲醬、桂林醬、重慶醬、菜圃炸菜亦有,款式超多。來呢度食嘢,不坊俾個面書like佢,有海鮮送的!好喇,講左咁耐,真是好肚餓了!拿拿聲放粥底就開始拿喂,本來個粥係排骨南瓜粥,但我唔食豬,店家很彈性地將排骨排多了一碗南瓜俾我,yeah~先來隻鮑魚開開胃先!haha!綠色的醬好似是有香草等,不過其實鮑魚only其實已經好正!鮑魚經事先處理過,去了內臟和起了肉,又刮了個網紋在鮑魚塊面度,令蒸的時候易熟,食的時候又方便啲。蒸得剛剛好,咬到陣陣彈性,但唔會覺得韌,就算鮑魚有一定的厚度,都只會覺得是肥美,而不會鞋口,吃得格外暢快!而且我本來就十分喜歡食這帶刺的鮑魚品種,覺得那一刺一刺的特出部分
見到個“草帽“,就知今晚是食蒸粥底海鮮啦!
望到呢個大魚缸,內裡有超多款生猛游水海鮮,一睇就知新鮮啦!
睇下隻巨型象拔蚌同大隻仔龍蝦相處得幾好!
來呢度食嘢,不坊俾個面書like佢,有海鮮送的!

而且我本來就十分喜歡食這帶刺的鮑魚品種,覺得那一刺一刺的特出部分,不知怎的,就是好吃!
蟶子皇配粉絲似乎是食蒸海鮮所不能缺少之物吧?!

每次看見那和我的手掌有得fight的蟶子皇,和那比手指還粗的蟶子肉,心中真不禁泛起一陣興奮之情!

果然大隻就是一切,爽口彈牙的肉質,鮮甜的味道亦隨著份量而倍增了!配以南瓜source,帶小小辣的味道是意料之外,幾有趣,又出奇地和貝類好match呢!
黯然銷魂魚這個名字既響亮又特別,令人不禁想知道究竟是何種魚呢?點黯然法呢?原來是沙巴魚😂😂😂
加入了薰衣草作為調味香料的沙巴,起了肉拆了骨,魚肉先蒸,再蒸骨的部分。我見識小,見店員只放魚肉,還生怕那魚頭魚骨白白浪費,立刻詢問:魚骨唔蒸㗎?後來知道是要分開蒸,因為蒸的時間不一樣,差點沒噴笑出來呢!

蒸好了的魚肉嫩滑得緊,又帶點彈性,配合魚皮的部分都是膠原蛋白那種帶黏黏的口感,三管齊來,正是深海魚誘人之處呢!薰衣草的香味竟然和魚肉好夾下,完全沒有核突的感覺,反倒能彰顯魚的鮮味,非常佩服㕑師大胆的創意!
特大扇貝果然也非同凡響,見到個殼好似隻碟般大就知是珍寶份量!蒸的時間也拿捏得恰到好處,配合蒜末一起蒸煮,不單沒把帶子的味道蓋了,更是“迫“出那鮮味。而我最喜歡食的就是那火紅色的彎月,最like那輕輕一咬下那薄膜那種卜滋一下的快感,而那飽滿的彎月內,那軟綿綿的質感加上吸收了帶子和蒜的香氣,又是格外的好吃!
本來我們還在想叫龍蝦好定 瀨尿蝦好,跟著在水漕見到啲瀨尿蝦都好大隻下,咁168呢個價錢都好抵食嘅,所以就叫來試下。未蒸之前,佢啲腳仔仲踭下踭下咁。果然新鮮就是皇道!零調味情況下,那鮮味就好似以蝦的狀態般在咀內跳躍亂竄,而且非常多汁,那汁液如噴泉般由蝦的體內噴出,啲對白好似味吉洋一呢!😂不過又是千真萬確是我當時的體會喎!
大食的我們,還叫了桶蠔,一蠔有八隻,而且都幾大隻下,絕對抵食!食蠔就是要食肚,肚身夠飽滿,一咬爆蠔漿,夠爽快呢!
最後,精華當然是粥底啦,所有海鮮的精華都蒸餾了落呢碗粥度,加埋菜圃和芫茜,真是好食到不能形容呀!
飯後果我已經吃不下了!