2009-11-29 8 浏览
有日放工係灣仔買電腦嘢, 朋友介紹附近開左新餐廳, 順路試新嘢。這間新開餐廳, 坦白講, 好Surprise。無諗過鄰近駱克道酒吧區嘅灣仔, 竟然有一間純樸簡潔嘅日本餐廳 (其實都似日本居食屋)。餐廳似白色小屋, 但又有個石鋪超巨嘅壽司吧, 感覺SOHO。因為無諗過這區會有間格調咁獨特嘅餐廳, 所以真係好Surprise, 坐底感覺好Relax。我地兩個人order左2個晚餐加多一個招牌卷壽司。個晚餐跟普遍日本餐廳差不多, 前菜主菜麵豉湯有齊, 朋友order嘅咖喱雞扒定食ok, 我自己order嘅雜錦壽司手打烏冬定食都唔錯, 壽司面嘅魚生好新鮮, 有鮮魚質感。烏冬湯可以濃郁D就更好。不過全晚最驚喜是招牌卷"一期一會卷壽司"。香脆餡料卷, 面層一片燒溶左嘅芝士混合醬料(唔知咩成份, 不過好rich, 好正, 好夾), 入口口感香脆軟滑。同朋友一人一件放入口, 跟住大家都講唔到嘢, 因為感覺好滿足, 好溫暖。好難形容, 一定要試。餐廳係灣仔老牌竹昇麵隔離樓上, 好易搵。因為而家新開, 尚未爆場, 不過以佢地嘅出品同價錢, 我估都好快會多人識。希望店主Keep住水準。我會再來。

2009-11-21