2020-10-21
之前疫情影響 餐廳只係開放午市 下午茶就變咗同朋友相聚嘅最佳選擇 位於銅鑼灣v point 嘅Zeng呢排新出咗港女下午茶 當然唔好執輸🤪作為喺港島旺區嘅餐廳,人均二百幾蚊就有咁精緻嘅Tea set,性價比已經好高!環境闊落,坐得好舒服,傾計一流!食物擺盤有講究,好似黑白棋盤咁,有成十款的骰精緻嘅小點。咸點方面和牛他他調味適中,帶出到牛肉嘅鮮味,口感一流!龍蝦酥皮盒嘅味道配搭得幾好,龍蝦同芒果意料之外咁夾,唔錯!沙律配柚子啫喱可以解返醬料嘅膩胃感。鵝肝醬香配上焦糖蘋果多士,同捲住哈密瓜嘅pamaham一樣甜咸甜咸好過癮。甜品方面,睇落去甜膩嘅芝士餅伴隨淡淡嘅薰衣草香,反而有股小清新嘅感覺~桂花忌廉撻入口更加有清香撲鼻嘅花香,好食!英式鬆餅同紅桑子果撻大細適中,啱啱好一啖食哂,唔會好heavy~最後仲有乾冰伴碟嘅雲呢拿雪糕收尾,甜滋滋咁又打卡一流!食完咁多樣點心,仲可以嘆住花茶,同朋友分享下生活軼事~ 望住佢出面嘅海景 非常寫意❤️
食物擺盤有講究,好似黑白棋盤咁,有成十款的骰精緻嘅小點。
最後仲有乾冰伴碟嘅雲呢拿雪糕收尾,甜滋滋咁又打卡一流!