2005-01-19 13 浏览
吃完裕記燒鵝,當然要吃糖水甜品,亦到了大帽山遊食團的最後一站~發記。七時許,一行十幾人已拉隊來吃,這時人客也不多個,但到走的時候,位子大都坐滿,係幾旺場的。大家各自叫自己的心水糖水,亦叫了芒果糯米卷及榴槤酥皮卷來一起分吃,我則要了一個奇怪的組合~綠豆沙加蕃薯糖水。我的怪異兩溝顏色近似綠豆沙,加埋蕃薯糖水,意外地不太甜,好似幾好味添。蕃薯呢期當造,又甜又易腍,有食要快手;芒果糯米卷都不錯,糯米皮薄薄的,芒果肉幾大舊,亦好甜,食得過。我們十四人分吃兩碟,個個食完仲有幾舊剩,足見在座的都是慳家的人;榴槤酥皮卷剛炸起,熱辣辣。裡面的榴槤肉軟爛又夠味,與脆卜卜的外皮一起吃也不錯。在座的原來也有一部份討厭榴槤的,一於多吃一件,今次有食神。原本諗住整個拿手的榴槤甜品給大家吃,但言猶未止,已經給ban 了!埋單30蚊,都算抵食,亦一致公認是比出面的發記好吃。全日行食團食足三餐,只每人消費一百八十蚊,個人來說是經濟抵食又好玩的一天,多謝大家!
埋單30蚊,都算抵食,亦一致公認是比出面的發記好吃。