自從五月食過之後 ,因為疫情反反覆覆 ,都冇機會再食放題 。近日疫情好似有啲好轉就約咗一位朋友 去瀛豐食放題,其實本來朋友話去嗰度食我都有啲擔心,始終上次佢哋嗰啲壽司刺身甚至泰國嘢完全唔掂,可能因為上次 太多人去食,連電梯大堂都企滿人。今次上到去,可能因為限制令,人數少咗大半,電梯大堂冇人排隊。好有緣分 ,我哋入返嗰間房仔去食。一嚟就叫番個刺身拼盤先,刺身冇上次咁凍,但係少咗個雪味,唯一慶幸嘅,就係佢哋嘅馬刀貝依然新鮮,一嚟就寫30份,一啲都唔過份。刺身方面,只有大蝦,冇左甜蝦,同埋仲有嗰個好難食嘅泰式生蝦。 赤貝叫咗成晚,先至嚟咗一盤,都叫新鮮嘅有少少腥味。三文魚就仲犀利,我懷疑佢個師傅係川菜系嘅,佢造緊「燈影牛肉」咁嘅款,真係薄到可以做間尺。至於泰菜方便就更加失望,除咗嗰個泰式炒蜆叫做有少少味,嗰個曾經令人譁然既金邊粉,已經變咗做當日一別唔會再叫嘅指定菜式,無論色水味道香料配菜麵質無一樣合乎心水, 簡單啲理解,我會叫佢做「西炒河」。另一樣失望,嘅仲有原隻嘅蝦天婦羅, 係呀佢個粉漿夠薄呀,但係一啲空氣都冇,咁你聯想下有啲乜嘢,可以包住一啲空氣都冇嘅,依家食蝦天婦羅,唔係食真空包裝。個
自從五月食過之後 ,因為疫情反反覆覆 ,都冇機會再食放題

另一樣失望,嘅仲有原隻嘅蝦天婦羅, 係呀佢個粉漿夠薄呀,但係一啲空氣都冇,咁你聯想下有啲乜嘢,可以包住一啲空氣都冇嘅,依家食蝦天婦羅,唔係食真空包裝。個燒菠蘿仲犀利,我哋叫咗兩份,有一份係完全冇燒過㗎。

不過最伏㗎,唔算係刺身壽司,炸物嗰啲都算啦,竟然冇咗好好食嘅烏冬,都算啦。最難食嘅係,佢哋入咗一隻橙汁係內地製造㗎,而嗰隻橙汁,係得力素味㗎!

每位$299再加一,比起全盛時期的確差咗。但今次上到去,尚算合格。特別係我覺得佢哋嘅皮蛋、海南雞 、同埋炒椰菜 都ok。

刺身有象拔蚌,赤貝,馬刀貝,三文魚,希靈魚都叫齊全。希望佢哋可以吸收意見,快啲搵返個好啲嘅泰國廚返嚟

值得一讚既係,佢哋嘅同事一如以往態度非常好,呢樣仲係值得讚嘅。唔甩單又有禮貌算係甘。
馬刀貝刺身