今日開open rice發現荃灣呢間新開既小蟻人決定試下,見餐牌西餐黎講晚餐80蚊70蚊左右一個都差唔多,佢安排左我地坐一個卡位,有得望下風景好有feel  ,我地就決定簡一個dinner set同埋叫d其他野。 首先講下呢個dinner set,有湯or沙律比你簡,我地就簡約左沙律, 沙律同其他餐廳唔同係用火箭菜整,其實我第一次食呢隻菜,有d似葉既feel,但同個汁好夾,酸酸甜甜好開胃。主菜係俄羅斯沙皇紅米飯,就好似係一個咖哩然後有d牛柳絲咁,咁係味道同咖哩豐富,完全唔辣,d汁撈紅米飯好開胃, 其實我好鐘意佢d配菜,煎得好爽口好多水份又唔會冇味。飲品就加左20蚊可以選特飲,我地就揀左鮮果桂花烏龍茶,個人好鍾意呢杯野飲,因為我想要暖暖地所以就叫佢走冰,有d好似果醬既野係底,令到杯野甜甜地係,但又唔重烏龍茶的味會似好似花茶的感覺,好天然有埋鮮蔬果配搭好新鮮。我地另外仲單點做黑松露三文魚薯蓉湯,個湯好滑然係有d黑松露的香味,薯蓉湯有d creamy既感覺。仲有呢個煙三文魚蚧肉墨汁意粉,平時食開墨汁意粉都係用墨汁但係呢個就用左蚧肉整左個比較清淡的汁,配埋煙三文魚既咸味,岩岩好,但係佢張圖係
 ,我地就決定簡一個dinner set同埋叫d其他野。
首先講下呢個dinner set,有湯or沙律比你簡,
仲有呢個煙三文魚蚧肉墨汁意粉,平時食開墨汁意粉都係用墨汁但係呢個就用左蚧肉整左個比較清淡的汁,配埋煙三文魚既咸味,岩岩好,但係佢張圖係扁意粉原來係幼生。
最後我地揀左甜品就係草莓窩夫配雪糕,草莓好新鮮,最特別係佢個雪糕有小小冷球的感覺,雪糕好重草莓味,唔係糖漿,而且窩夫外脆內軟,十分有口感。
最後不得不提既係宜家餐廳做緊推廣,有個輪盤係到俾客人轉,我地坐係個輪盤隔離,有個小朋友好好彩轉到一折,但我地就冇咁好彩啦,成班fd去玩下個輪盤,考下運氣都好。
2016-03-11