2023-11-01
朋友👱🏻♀️話知道尖沙咀有一間餐廳有好美味嘅水晶蟹食🦀,想同我一齊去試吓,有咁好嘅朋友👱🏻♀️帶我食好西,咁我梗係開心一齊去啦🤣$888「馬爹利干邑龍蝦汁蛋白蒸水晶蟹 Steamed Crystal Crab in Martell Cognac Lobster Sauce」:「水晶蟹」係「雪蟹」嘅一種,原產於大西洋西北 同 北太平洋 嘅冰凍海域;喺大西洋西北,「水晶蟹」被發現於格陵蘭島、紐芬蘭島、聖羅倫斯灣等地區;喺北太平洋就分佈喺從阿拉斯加到西伯利亞北部,以及通過白令海峽到阿留申群島、日本和韓國嘅地區😁呢間餐廳嘅「水晶蟹🦀」係從美國🇺🇸空運到港,可能係源自北太平洋阿拉斯加地區,餐廳門口水缸有游緊水嘅「水晶蟹🦀」🤩,養育不容易,魚缸水溫要調校至10°C以下,水嘅鹽度亦要控制得宜先可以存活!「水晶蟹🦀」大約兩斤重,廚師已經將蟹腳斬開,放喺一個巨型蟹形狀嘅碟裏邊嚟炮製🤩;「水晶蟹🦀」非常大隻好肉,連每一隻蟹腳裏邊都有好多肉🤩,肉質鮮嫩鮮甜細滑,加埋馬爹利干邑龍蝦汁蛋白一齊蒸,有好多惹味滑脫脫嘅蛋白可以食🤩,超級美味,真係滿載 umami🤩,朋友同我都食到舔舔脷😋$128「傳統凱撒沙律 配
$128「傳統凱撒沙律 配 帕爾馬火腿 Caesar Salad with Parma Ham」:羅馬生菜🥬好新鮮,相當爽脆😋;仲有充滿鹹香嘅意大利🇮🇹 prosciutto 同埋 刨薄片嘅 Parmigiano Reggiano 🧀,配合埋一齊好美味😋
$198「香煎原條鱸魚配水瓜柳黑牛油檸檬汁Pan-Fried Whole Sea Bass with Pickle & Butter Lemon Sauce」:原條鱸魚開邊煎,魚皮煎到脆脆哋,好香口😋,魚肉就鮮嫩又鮮甜😋,配埋好特別嘅「黑牛油檸檬醬汁」,好味😋
$48「乳出驚人 紫薯・椰奶 Sweet Potato & Coconut Milk」:飲品名字幾有趣,隻杯仲有趣,睇相片就知道🤣;「乳出驚人」有 淡淡嘅紫薯味道同埋椰奶香,唔算好甜,清新幾好飲🤩