2019-02-19 136 浏览
是日朋友生日,所以揀左一間睇落幾靚既餐廳。因為朋友生日既關係,事前都問左可唔可以加一張簡單既生日卡或甜品裝飾,甘收到店員覆話可以加甜品裝飾但冇卡既,不過我原先想點既Afternoon tea set係冇得寫野係上面,所以店員話如果想寫野我需要另外點一個甜品。甘我同朋友都係衝住呢個有果波既Afternoon tea set而黎,甘當然要點啦。甘佢有3層啦,第一層係用張湖水綠紙墊住D甜品同插住果波,第二層係鹹點,第三層又係甜點,每款食物都有兩份,岩哂兩個人去食。跟餐仲可以跟兩杯野飲,我地點左伯爵茶。先講第一層,佢有迷你忌廉芝士漢堡、伯爵茶意式奶凍同野莓蛋糕。甘因為我真係唔太中意食甜品,果野莓蛋糕都還可以,不過食唔到太多莓味。果迷你忌廉芝士漢堡食左一啖我就冇食啦,實在太甜啦,而且太厚實,果蛋糕偏硬。食左好幾款甜品,同朋友一致覺得伯爵茶意式奶凍係最好食,伯爵茶味濃又唔會太甜,岩哂本來就唔中食甜品既我,不過美中不足係餐廳冇俾到甜品羹我地,食呢堆甜品都係用一支大叉食。至於第二層係鹹點包括慢煮八爪魚迷你麥包、野菌忌廉撻、香烤牛柳粒伴茄子、紅菜頭忌廉伴烤雞柳同菠菜薯仔蛋餅。果慢煮八爪魚迷你麥包,D慢煮

至於第二層係鹹點包括慢煮八爪魚迷你麥包、野菌忌廉撻、香烤牛柳粒伴茄子、紅菜頭忌廉伴烤雞柳同菠菜薯仔蛋餅。果慢煮八爪魚迷你麥包,D慢煮八爪魚同果迷你麥包好唔夾,八爪魚亦唔係好爽口,偏un左。野菌忌廉撻只食到忌廉完全唔知佢加左咩菌類係入邊,冇左菌類會帶黎既口感。香烤牛柳粒伴茄子不過不失,味道正常,但偏油左D,同埋擺凍左,油淋淋甘。紅菜頭忌廉伴烤雞柳係令我最有驚喜,果紅菜頭醬汁好唔錯,美中不足中間忌廉放多左,太甜影響左成個小食。菠菜薯仔蛋餅太硬太厚實,又冇咩味,連上面D菠菜都冇咩味,食左一啖就冇食。

第三層又係甜品包括玫瑰鬆餅配鮮忌廉及玫瑰果醬、法式檸檬馬令撻同濃香朱古力竹炭蛋糕。法式檸檬馬令撻超級甜又冇檸檬味,試左一小啖又係成個冇食,朋友試哂每款甜品都話呢個係最甜最難食。濃香朱古力竹炭蛋糕我冇食到俾左我朋友食,因為我本身好唔中意食朱古力同朱古力整既甜品。至於果玫瑰鬆餅配鮮忌廉及玫瑰果醬,玫瑰鬆餅幾好唔會太甜,我配左玫瑰果醬黎食唔錯,不過食唔太到玫瑰味,反而似D莓醬味。

成個Afternoon tea set真係只為果波靚靚用黎打卡炸,食物一D都唔出色唔吸引。果波幾靚,我地仲攞左黎玩同影相,不過唔小心棍同球分離左,諗住叫店員整返再俾返我地影相,點知一去冇回頭。發現佢D波係會俾食客影一陣相就會回收再去整果set俾第二枱食客。

因為朋友生日所以額外點左一個甜品黎寫生日快樂,點左呢個七彩班戟。擺盤幾靚,斑戟顏色七彩幾靚,仲可以攞兩塊砌果心出黎影相。不過都係好睇唔好食,佢果班戟食好硬好難切冇味,要點D醬先有味,食落仲好痴牙,一D都唔好食。

整體黎講,服務係OK既,店員都回應得好快。食物真係差左D,只係靠食外表。
2019-02-16
$184.8 (下午茶)
庆祝纪念
生日