2019-05-19 101 浏览
返工辛苦,有時都要慰勞下自己。今日同個鐘意食日菜嘅朋友約好咗食Omakase. 食Omakase真係一種享受,除咗食材新鮮好食外,上菜嘅次序、擺碟亦好講究,同師傅閒談交流期間亦都可以體會到佢做菜嘅用心。餐廳嘅環境燈光令人覺得好舒適乾淨。Omakase menu, 有十五道菜同十八道菜揀。前菜已經令人眼前一亮。有四款小菜,顏色鮮豔。食嘅次序分別係果茄、海膽湯葉、竽仔同黑棓貝。果茄入口好清爽細膩,有別於一般蕃茄。海膽湯葉呢個組合都係第一次食,冇好刻意咁調味,食到淡淡嘅豆香,而且好滑。竽仔食落有少少鼓油味,口感軟軟綿綿。最後食咗一個當造嘅黑棓貝,佢係季節性螺,雖然睇落細細隻但其實都幾啖啖肉。師傅自家製嘅漬物白蘿蔔,用嚟清下味覺。喺師傅準備嘅時候見到咁大隻生蠔已經好興奮,呢隻係北海道真蠔,有手掌咁大。 師傅教我地要由裙邊開始食到去肥美嘅部位,因為通常裙邊比較淡味而肥肉位就咸d. 好耐冇食過咁好食嘅蠔,個裙邊都係彈牙嘅,應該好新鮮。蠔肉肥美鮮甜,帶有些少鹹味。活帶子,要食到帶子嘅鮮味就唔好點豉油,淨係點wasabi. 帶子上面師傅刨咗d青檸皮嘅碎,帶子新鮮。漬物牛蒡絲又係自家整個人好鐘意食,鯛魚

餐廳嘅環境燈光令人覺得好舒適乾淨。

Omakase menu, 有十五道菜同十八道菜揀。

師傅自家製嘅漬物白蘿蔔,用嚟清下味覺。

漬物牛蒡絲又係自家整

個人好鐘意食,鯛魚白子,平時好少機會食到。入口即溶又creamy,質感柔滑細膩,令人一食難忘。

白蝦剌身配鰹魚內臟
底部透明嘅就係白蝦,白蝦係生長喺富山灣嘅小型蝦,屬於珍貴食材,口感清爽鮮甜。上面橙色嘅係鰹魚內臟, 鹹鹹地有啲似蝦醬。

煮深海八爪魚
不嬲對八爪魚冇乜興趣,不過呢個八爪魚幾好食,因為佢好入味,同埋個質地比較腍身。原來因為師傅整呢個八爪魚都準備左兩日,好多工夫。omakase就係每樣細細碟,但背後師傅做咗好多準備功夫,佩服!

終於去到壽司環節,見到師傅細心準備壽司嘅材料。

粒貝壽司
所有壽司飯都用咗紅醋,有別於一般嘅白醋。紅醋味道濃烈啲,但巧妙地同各種魚搭配。粒貝爽口,作為第一舊食嘅壽司,味道唔算好濃。

石鯛壽司
之前食過鯛魚覺得幾好食。今次呢個鯛魚壽司都冇令我失望,佢幾有油香,有少少咬口。

針魚壽司
肉質結實彈牙,所以食落幾有口感,味道鮮甜,冇乜油分。

鰻魚苗壽司
鰻魚食得多,不過鰻魚苗就真係未食過。晶瑩剔透嘅鰻魚苗,見到一條條鰻魚苗嘅銀色細長側線同魚眼,口感柔嫩滑順,而且仲有海水味。鰻魚苗下面仲放咗葱粒。

金目鯛壽司
肉質肥厚,師傅有用火槍燒過塊刺身,所以有烤香嘅味道,個魚皮好彈牙。

鯖魚壽司
熟嘅鯖魚食得多,鯖魚壽司就喺日本食過,嗰陣覺得好正,估唔到香港都有得食。鯖魚刺身屬於濃味嘅魚,個人好鐘意。

小肌壽司
係江户前壽司嘅代表作,用咗醋同鹽處理魚肉,去除咗魚腥味,亦令到魚肉變得緊實,有少少酸味。

紫菜夾帶子海膽
師傅整好之後即食,紫菜仲係脆身。帶子有用火槍燒過,海膽鮮甜冇苦味。

牡丹蝦伴蝦膏壽司
牡丹蝦好爽口大隻,蝦膏烤香過所以好好食。

赤鯥壽司
食到差唔多尾聲所以魚類就會越嚟越濃味道。赤鯥日本人視佢為刺身中嘅極品。佢肉質嫩滑,油份十足,半融喺口中好正。

最後一件壽司係中拖羅壽司。顏色呈粉紅, 脂肪分布均勻,有魚油香。

海膽杯
師傳分別放咗北海道嘅馬糞海膽同福岡海膽。北海道馬糞海膽當然係比較鮮甜。下面放咗紅醋壽司飯。

再嚟一個海膽卷物

文蛤麵豉湯
麵豉湯飲得出有蛤嘅鮮味,唔會係死鹹,連隻文蛤都啖啖肉。

最後食咗豆腐雪糕作結
師傅話個雪糕都係自家製,自家製果然就係唔一樣因為個豆腐雪糕個豆味好濃。雪糕綿密冇冰粒。

今餐真係大滿足!