2018-03-25
今晚約咗媽咪去荃灣食日本野,之前同男朋友黎過覺得幾好媽咪又有興趣試下原來餐廳開業冇1年,上次黎都冇爆場,今次爆曬,好彩有一早訂位仲有卡位坐!!雖然價錢貴小小,不過勝在夠新鮮,款式又多,好似去咗日本咁先來個頭盤有已起肉既螺肉好彈牙,唔會好難咬,左邊有蟹肉&醃咗既茄子係底,又幾開胃wooo~生蠔好新鮮,再加埋上面幾粒魚子,口感更豐富,咸咸地又可以增加生蠔味道鯛魚刺身好有口鮮甜有口感,醃深海池魚就有小小偏咸,不過夠新鮮之後叫咗三款都係我中意既壽司,先食活北寄貝,之後到牡丹蝦,最後呑拿魚拖羅海膽,由淡到濃咁食活北寄貝好小地方有很食,而且keep到新鮮,爽口又唔會韌,三款壽司都好有水準嚟到呢度緊係叫番啲海鮮嚟燒吓啦鮑魚非常新鮮,燒到佢哋係咁郁嚟郁去,食落夠軟林,邊邊位置燒得好香仲要左餐廳推介嘅黃金蟹膏甲羅燒好足料好都蟹膏,味道控制得啱啱好,唔會太鹹或太淡,而且落咗好多蟹籽&蟹肉,增加口感A4和牛超級嫩口嘅牛肉,咬落好多肉汁,中間包住啲蔬菜,減少油膩感,旁邊仲有日本小茄子喺香港第一次食蕪菁,口感好似蘿蔔,廚師喺上面切左一刀刀,令個計更加深入蕪菁,更入味中間仲放咗魚子同小小金箔,令成道菜更加高級真鯛
真鯛茶漬飯
泡飯上面嘅鯛魚都未完全熟晒,所以呈半透明,而且魚非常嫩滑,好重魚味,湯底清甜帶魚香,飯粒唔會過林整體味道唔錯
最後黎多個甜品椰子蕨餅、抹茶蕨餅、紅豆餅,由左至右順序咁食,每款味道都好濃郁而且唔會太甜,非常滿足