2008-09-23
舊朋友相聚, 想搵間有番間咁上下的餐廳食. 最後在尖沙咀"簡"了這間, 點知"簡"了個爛燈盞. 一去到門口, 冇人企係門口, 我們便入去, 點知比人叫番出黎, 問我們有冇訂枱, 我們話冇, 她叫我們在門口等, 有位會叫我們, 擺明未爆, 又叫人等位, 都算拉. 咪等囉. 冇幾耐, 話有枱, 咪入去囉, 入便十張有一半係空枱, 都唔知之前叫人係出便等什麼. 他安排我們坐了一張入面枱, 我們要求坐窗口位 (因有維港景), 但他說坐唔係唔得, 但係每人最低消費$250, 問我們係咪諗過要駛$750 (當時我們三個人). 我個他講的方法好有問題. 佢唔係十分差態度. 但人地會反感, 覺得係咪睇我地食唔起, 我們最後選擇了在裡面. 打開menu, 入面所有野都比出面d日本菜貴, 最後我們點了, 牛肉火鍋, 海膽飯, 炸生蠔, 無限壽司和各自一杯特飲. 牛肉火鍋: 普通, 好咸, 好味精. 量少 (以$120 來講) (和吉野家我相比好不了很多, 只是牛肉厚些罷了, 但記住吉野家只要$40到)海膽飯: ok d, 但同樣量少 (以~$100 來講) (比萬壽無彊碗大些少), 只是薄薄一層蓋上面,
海膽飯: ok d, 但同樣量少 (以~$100 來講) (比萬壽無彊碗大些少), 只是薄薄一層蓋上面, 下面齋食白飯.
炸生蠔 ($65/5隻): 差, 好"孩", 好老. 仲好細隻 (鄰近的九龍酒店的生蠔大一陪有多). 差到我食過之中最差. 如果唔駛比錢的話, 我會放低唔食 (我仲係一個有衣食的人黎添)
壽司 ($30/set; $35/set): 人地元氣元祿賣$1x 一碟, 佢地賣貴人地咁多, 有寄望是應該的. 但最後好失望, 上面舊魚生又唔係大個人, 又唔係厚個人, 新鮮又應該的, 味道又是普通, 沒有心思可言.
特飲: 綠野仙蹤 ($35), a cocktail in blue color ($35) and a sour milk with a white ice-cream on top ($35). 全都普通, 不過不失.
總括來說: 攞得起這個價錢, 食得比這裡好的, 多的, 環境舒適的, 比目皆是. 好搵笨, 一次過