2021-03-16
唔好以為我唔食中餐,其實我都鍾意食中餐㗎。只不過好少特登出去食,但今日去咗灣仔依家食中餐就覺得好懷舊同埋啲嘢食超級高質,所以就介紹俾大家。叫咗舖頭推介嘅陳皮豬肋骨同埋蝦子柚皮,仲叫咗炸鮮奶同埋炸蓮藕餅。陳皮豬肋骨超香陳皮味,而且葉得好入味,豬肋骨又好林,豬肉味配埋陳皮味簡直係超級夾呀,應該係一味係出面大家好少可以食到嘅傳統中菜。蝦子柚皮同樣,蝦子油皮又係買少見少,唔係有錢就有得食。依家處理柚皮處理得極好,本身處理有皮嘅工序繁複,已經唔多人識做,但係依間嘅蝦子汁配埋油皮用黎撈飯就好正。炸鮮奶鮮奶嘅味好香,當甜品食一流,而且炸皮好脆,一啲都唔油膩。炸蓮藕餅佢係兩塊蓮藕夾埋啲肉炸出嚟嘅,亦都係比較少人咁樣做,同樣都係炸得一啲都唔油膩,仲好香添。最後想介紹埋蛋白杏仁茶,其實本身已經好飽,但見到加少少錢又有得食,所以就叫咗一碗試吓啦。食落去好香杏仁味,而且食到蛋白碎,糖水又唔會太甜,大家一定要嚟食下依間傳統中菜。
陳皮豬肋骨
蝦子柚皮
炸鮮奶
鮮奶嘅味好香,當甜品食一流,而且炸皮好脆,一啲都唔油膩。
炸蓮藕餅