2024-08-13 184 浏览
今日我嚟到銅鑼灣嘅米走雞,初次品嚐佢哋嘅港式雞煲火鍋,真係喺視覺👀嗅覺👃🏻味覺👅上都得到淋漓盡致嘅感官體驗,帶畀我一個滿足嘅美食盛宴。先揀咗一個湯底👉🏻👉🏻👉🏻藥膳滋補鍋,由一大隻雞熬成嘅湯底,加埋各式各樣嘅藥材,滋補而唔油膩。湯一匙一匙飲落去,每一滴都係滋味。令人飲完之後,仲想再飲多啲。 😋之後就有手切霜降牛頸脊👉🏻,一片比一片要完美,師傅真系將呢種原本就肉質細膩,有別於一般牛肉嘅牛頸肉🥰, 切得好均勻,絲絲分明,由於佢嘅脂肪分佈得好均勻,超滑牙,好香口,啲肥脂完全唔會覺得油膩,相反仲會覺得口感豐富,好加分!🙌👍🏻定必試一試霸道嘅炸魚皮🥰,佢嘅皮香同韌度適中,再配上火鍋入面嘅湯底,真係好香好好食,再配埋火鍋入面嘅什菜,絕對讓人再三回味。最後就有飯後小點:響鈴🔔。 呢個響鈴小點相信大家都好熟悉,每次食完火鍋之後,再食番個甜品,就係今日嘅完美結束。 響鈴食落口感覺好似入咗咁嘅甜蜜世界之中,食完之後,好想再食多次。如果你鐘意食火鍋,米走雞絕對係你香港嘅必來打卡地點。

如果你鐘意食火鍋,米走雞絕對係你香港嘅必來打卡地點。