🍜【【米走雞火鍋餐】】🥘💯入到去之後你會見到嗰個火鍋餐,先係個湯底-呢個蕃茄粟米湯,一試你就會知那份湯底真係滋味無窮。再黎就係嗰個手切霜降牛頸脊,我保證你霜降牛頸脊肥而唔膩,非常好味。其中最出色嘅唔係別人而係魚皮餃同鴨血,食落去超 juicy,口感非常好,最後落場嘅雜菇拼盤,真係好有層次,其中既菌類豐富,味道非常出色。🥘🥘【【生滾湯餸】】🍜🌶而且呢個生滾湯底特別推介,每一種材料都新鮮,再配埋專門秘製嘅湯底,保證你食完回味無窮,令人上癮!特別係手切霜降牛頸脊,依家好多餐廳都有提供牛頸脊,但係米走雞嘅牛頸脊做得最得我心,肉味鮮美,賣相吸引,真心好食!👍👍 食完真係叉足電!下次可以試下其他湯底,還有好多配菜都唔錯。🍲🔥👏同你朋友約齊嚟米走雞吃火鍋啦!
🍜【【米走雞火鍋餐】】🥘💯

🥘🥘【【生滾湯餸】】🍜🌶

2024-08-19 222 浏览
熱滾滾嘅雞煲就嚟啦🔥重點位置就喺呢度雞煲味道醇厚,肉質鮮嫩,食落口唔洗加醬汁都有一種好滿足嘅味道😋招牌藥膳滋補鍋平時食火鍋見到藥膳湯底都會覺得充滿養生感飲一啖落去,不過係有份藥膳嘅味道🌿湯底煲耐啲個味道都會更入味手切霜降牛頸肉呢款街邊雞煲店都唔常見到牛肉香口同埋唔過分肥膩,食起來非常滿足👍🏻鵝腸一開始先至發現原來餐牌上面都有鵝腸,非常開胃厚厚脆脆嘅鵝腸,食完整個口腔都係鮮美嘅雞味翡翠苗呢個配菜我哋個個都鍾意,因為佢既清新又脆口而且翡翠苗都FULL咗蔬素味,好健康嘅感覺😁
熱滾滾嘅雞煲就嚟啦🔥
重點位置就喺呢度

招牌藥膳滋補鍋
平時食火鍋見到藥膳湯底都會覺得充滿養生感
飲一啖落去,不過係有份藥膳嘅味道🌿
湯底煲耐啲個味道都會更入味

手切霜降牛頸肉
呢款街邊雞煲店都唔常見到
牛肉香口同埋唔過分肥膩,食起來非常滿足👍🏻

鵝腸
一開始先至發現原來餐牌上面都有鵝腸,非常開胃
厚厚脆脆嘅鵝腸,食完整個口腔都係鮮美嘅雞味

翡翠苗
呢個配菜我哋個個都鍾意,因為佢既清新又脆口
而且翡翠苗都FULL咗蔬素味,好健康嘅感覺😁

2024-08-19 250 浏览
今日帶左家人去食「米走雞」,自從搬去尖沙咀兩年嚟,我哋好少出街食,呢次我哋一家人就特地去到銅鑼灣😉!聽講用優惠價可以食雞煲火鍋,我哋就一早就訂左位,揀了最受歡迎的手切霜降牛頸脊、澳洲牛舌、魚皮餃同埋魚片頭。 🥘🥘💓老豆最鍾意嘅俾佢係牛頸脊,牛肉味濃郁,熱烹之後肉質口感獨特,好有嚼勁,脂肪同肌肉部分比例均勻,都好香。🥩🥩 香噴噴嘅魚皮餃,冇魚腥味,蒸得恰到好處,口感又滑又彈,好過癮!💖澳洲牛舌嘅口感又脆又嫩,好過癮。魚片頭鮮甜美味,相當新鮮,每一啖都食得出海既氣息。🐠🐟 嚟到最後踏實嘅蒜蓉卜卜蜆鍋,湯底味道鮮美,同火鍋配料好搭,真係好補。今次食得好開心,老豆媽咪都好滿意🥰,每人都係$198就等你食到飽,食物質素驚人,超值至極!🍚🍚 梗係要再嚟啦! 🥳🥳

2024-08-18 188 浏览
話說在OpenRice翻查,咁就留意到一間位於銅鑼灣嘅""米走雞"",嘅評價簡直靚爆紀錄!我哋決 定抽個時候,叫埋班友去一齊嘆佢嘅港式雞煲火鍋,一定要食到心滿意足為止😆🌟先來個湯底——皮蛋芫荽湯。清新嘅皮蛋味道搭配香氣撲鼻嘅芫荽,完全可以開啟你嘅味蕾大 門~🌟到咗精彩嘅肉類部分,澳洲和牛M8肩胛肉眼片、手切霜降牛頸脊。每一片肉食晒係透明嘅,香 氣四溢🥩,嚟一鍋火鍋,點可以無呢?!🌟同樣黎自海洋嘅虎蝦,肥美又新鮮,一啖咬落去彈牙有汁,喺口腔裡逐漸散開,令人難以忘懷🦐食完我哋都大滿足,湯底香氣四溢🤤,夠麻辣就夠真滋味 店員又嘅確係足本專業快手,每次叫嘅 時候,佢都可以喺短時間內黎到,完全價值一百分💯 !米走雞,一見傾心嘅雞煲火鍋之選!🍲🔥
2024-08-15 141 浏览
由尖沙咀轉戰銅鑼灣,又一間好有滋味嘅港式火鍋米走雞🤗🌟湯底-藥膳滋補鍋🍲🌟湯頭鮮美濃郁,飲落口還有藥材滋味,煲湯功夫一流,令人唔禁再杯一杯💯🌟火鍋配料-西班牙黑豚肉🌟火鍋少唔得嘅🐷肉片,豚肉切到恰到好處嘅厚度,熱鍋片煮一煮,肉既嫩滑又扎實,食落口極有彈性,肉嘅鮮甜直入口腔,真係極好💯🌟點心-炸魚皮🌟炸魚皮啫喱香口同時帶暖敷嘅香味,配湯底一起食,直頭就係恰嘅正!🌟主菜-手打五寶拼盤🌟蘿蔔絲、蝦、牛肉、豬肉及墨魚,醃得彷如藝術品咁吸引。每一款肉丸都吉排一嘅,充滿彈性。初始味道鮮甜,再配手打手工,地道滋味再現,將牛肉、豬肉及墨魚配以金黃炸到香脆嘅蘿蔔絲拼盤,完全能夠帶出食物味道嘅層次感💯以佢哋嘅食物質素及獨特湯底,以佢哋嘅價格,絕對超值!總之,已經迫唔住想再嚟啦👍💯
由尖沙咀轉戰銅鑼灣,又一間好有滋味嘅港式火鍋米走雞🤗

🌟湯底-藥膳滋補鍋🍲🌟

🌟火鍋配料-西班牙黑豚肉🌟

🌟點心-炸魚皮🌟

🌟主菜-手打五寶拼盤🌟

用餐时段
呢間位於銅鑼灣嘅米走雞,食完之後我係無話可說,立即收藏。餐廳環境舒適,裝修有特色,真係一流👌🏻。我選咗一個主打嘅火焰麻辣雞煲,真係有麻辣雞煲食得盡興嘅!🐔🔥 推薦以下一啲精選菜式!🐄 澳洲牛舌 🐄大碟嘅牛舌,每一口都好實在。炮製得啱啱好,十足嘅嫩滑口感,有股唔同嘅風味,好食到一試難忘。🍄 雜菇拼盤 🍄拼盤上面擺放咗各式各樣嘅雜菇,每一種都新鮮彈牙,食得出包含嘅營養素。🌱 翡翠苗 🌱呢款菜式真係帶嚟好大驚喜,每一條翡翠苗都新鮮有彈性,再配埋特製嘅醬料,真心好好食。🐋 炸魚皮 🐋見過咁脆口嘅炸魚皮嗎?香脆難忘,輕輕一咬就聽到嘎吱嘎吱嘅聲音,真係好難忘嘅一次體驗!係米走雞,每一款菜式都兼顧味道同健康,無憂無慮地享受美味。

🐄 澳洲牛舌 🐄

🍄 雜菇拼盤 🍄

🌱 翡翠苗 🌱

🐋 炸魚皮 🐋

係米走雞,每一款菜式都兼顧味道同健康,無憂無慮地享受美味。

最近同朋友好想食雞煲火鍋。我就特登推薦咗銅鑼灣嘅米走雞,一行四人都額外離職,坐地鐵去銅鑼灣🥳。到咗度約等咗15分鐘就坐定喇。我哋揀咗至VIP盛宴,食物有以下幾款:黃金芝士雞煲:呢個雞煲啲香味充滿荷爾蒙,芝士為主角嘅濃郁奶味,加埋一啲雞味,真係好惹味,食到我口水直流😋😋。蒙古羊肉片:一試就知道呢隻羊肉真係一級棒,肉味十足,唔膻,並且好滑好嫩,好似滑過脷嗰種感覺😚😚。蟹籽墨魚滑:食落去好似墨魚糕咁,口感Q彈,加埋蟹籽上面提供咗嗰種爽脆口感,好好食😆😆。鵝腸:食落有口感,香脆得黎又不油膩,有股彌漫嘅牛肉香味,同黃金芝士雞煲真係真係再適合唔過🤩🤩。餐廳嘅人氣好高,見到好多人去到都要等位,但係食物好吸引,服務態度好好,價錢公道,埋單每人約緊係四百蚊,形式比超高。 👍👍👍。下次有機會一定會再去嘅!

我哋揀咗至VIP盛宴,食物有以下幾款:

黃金芝士雞煲

蒙古羊肉片:

蟹籽墨魚滑:

鵝腸:

2024-08-13
2024-08-13 107 浏览
今日我嚟到銅鑼灣嘅米走雞,初次品嚐佢哋嘅港式雞煲火鍋,真係喺視覺👀嗅覺👃🏻味覺👅上都得到淋漓盡致嘅感官體驗,帶畀我一個滿足嘅美食盛宴。先揀咗一個湯底👉🏻👉🏻👉🏻藥膳滋補鍋,由一大隻雞熬成嘅湯底,加埋各式各樣嘅藥材,滋補而唔油膩。湯一匙一匙飲落去,每一滴都係滋味。令人飲完之後,仲想再飲多啲。 😋之後就有手切霜降牛頸脊👉🏻,一片比一片要完美,師傅真系將呢種原本就肉質細膩,有別於一般牛肉嘅牛頸肉🥰, 切得好均勻,絲絲分明,由於佢嘅脂肪分佈得好均勻,超滑牙,好香口,啲肥脂完全唔會覺得油膩,相反仲會覺得口感豐富,好加分!🙌👍🏻定必試一試霸道嘅炸魚皮🥰,佢嘅皮香同韌度適中,再配上火鍋入面嘅湯底,真係好香好好食,再配埋火鍋入面嘅什菜,絕對讓人再三回味。最後就有飯後小點:響鈴🔔。 呢個響鈴小點相信大家都好熟悉,每次食完火鍋之後,再食番個甜品,就係今日嘅完美結束。 響鈴食落口感覺好似入咗咁嘅甜蜜世界之中,食完之後,好想再食多次。如果你鐘意食火鍋,米走雞絕對係你香港嘅必來打卡地點。

如果你鐘意食火鍋,米走雞絕對係你香港嘅必來打卡地點。
今日同朋友搞個火鍋會,揀咗銅鑼灣嗰間米走雞,準备開始我哋嘅party啦!🙀🙀🍲 啱啱坐低,我哋就叫咗份黃金芝士雞煲, 好彩頭啊😻,食嗰陣口感滑順,好多啲芝士,啲雞肉軟嫩,味道仲可以重,係晚肚又香又有飽足感,好正呢!🧀🔥再嚟就係牛頸脊啦!入口滑腍,軟綿口感豐富🤎,啲肉肉好新鮮好好味,超推介!💖牛肉香味滿口,服務員仲好好,教我哋煮得啱啱好!❤️‍🔥黃金芝士雞煲配上鴨血,味道協調有層次,鴨血又有口感,乎晒舌頭俾你爽到唔好意🦢😂, 唔係普通嘅火鍋嗰種,我哋將食嘅食物換成更有特色,再加上鴨血,好有趣及好味啊 !火鍋嘅配角,點可以無粟米呢, 我係大多數人既重點,滑口有牙緻,一啖咁食落肚好方便。🌽

💟皮蛋芫荽湯: 用上香脆既皮蛋同芫荽,湯底濃厚不膩,飲落口清甜,一試難忘。💟蒙古羊肉片: 呢道菜係主打,羊肉片切得超薄,非常新鮮,只需要燙煮一兩秒,再加上芝麻醬同配料,香味十足!💟蟹柳: 蟹柳配鮮甜既火鍋湯底,簡直係人間美味😋💟魚皮餃: 魚皮十分爽口,入面嘅燈籠椒醬香而不辣,成個配搭美味可口!🔸環境:9/10🔸食物質素:9.5/10🔸服務:8.5/10🔸性價比: 9.5/10呢間銅鑼灣港式火鍋”米走雞”,係一間好地道既餐廳,裡面既佈置舒適,如果下次想食火鍋,呢間真係好推介!

💟蟹柳: 蟹柳配鮮甜既火鍋湯底,簡直係人間美味😋

🔸環境:9/10
🔸食物質素:9.5/10
🔸服務:8.5/10
🔸性價比: 9.5/10

最近網上見到有人介紹銅鑼灣新開嘅火鍋店米走雞,我同朋友就決定去試吓。 💥黃金芝士雞煲💥 黃金芝士雞煲表面嘅金黃色芝士緊貼著雞肉,視覺效果先已經好誘人。輕咬一口,雞肉同芝士完美結合,咁好味真係無得輸👍🏽。💥澳洲和牛M8肩胛肉眼片💥 優質嘅肩胛肉眼肉片肉質嫩滑,燒得恰到好處,香口得嚟又唔會過於油膩,每一口都係感受到肉質的細膩。💥蟹籽墨魚滑💥 蟹籽墨魚滑滑口,配墨魚味道極鮮,蟹籽爆漿之後,口感更加豐富。💥鴨血💥 鴨血質地細膩,吸收咗湯底嘅精華,咬落去既有咬勁又唔會過筋,咁好味,大家都好喜歡😋👍🏽。總括黎講,米走雞嘅火鍋令人想返去再食,呢度係晚餐或者聚會嘅好選擇,有機會大家真係要嚟試吓。

💥黃金芝士雞煲💥

💥澳洲和牛M8肩胛肉眼片💥

💥蟹籽墨魚滑💥

💥鴨血💥

2024-08-11 80 浏览
今日帶左家人去食〈米走雞〉,搬左去銅鑼灣一段日子,忙到搞到出街食嘢愈嚟愈少😷。今日終於有機會出街,歎喽個口福,驚喜下屋企人😉!見到通常晚晚都有人排隊等位,一早就訂咗位先,仲點咗佢哋嘅招牌蒜蓉卜卜蜆鍋🤤🤤。💓一托起蓋,棚啲蜆蜆嘅香味就撲鼻而來,湯底飲落好醒胃,仲有微微嘅蒜蓉味,正!D火鍋嘅料,佢版度嘅日本鮮帶子,虎蝦同脆鯇片,真係係爸爸最愛,好新鮮,食落口感香滑,肉質扎實爽口,飽滿嘅海鮮味都讓人驚喜連連🤩。 💖再嚟就喺蟹籽墨魚滑。係滑嘅墨魚肉之間,隱約地有蟹籽嘅香味,爽口彈牙,味道之鮮美,足以說係米走雞名不虛傳,夠爆漿夠香口🥴。同火鍋嘅配搭絕對一絕,只食完一件,相信你都想再點多碟! 呢個蒜蓉卜卜蜆雞煲火鍋,湯底香口,食物新鮮,今次真係食得好開心。家人都好滿意🥰,而且CP值超高,先前預訂就只需每人308,仲可以任叫,食物又吸心,真係物超所值!🥳🥳

今晚同男朋友去銅鑼灣嘅「米走雞」,見到網上好多人讚,所以決定去試下!一入到去,立即見到滿滿嘅人,好誇張🥠吧枱位置可以一覽師傅超熟練嘅廚藝!首先,「皮蛋芫荽湯」嘅皮蛋好滑,配埋清新嘅芫荽香,湯底熱辣辣上來,已經好掛住想飲啦😝然後我地叫咗「澳洲牛舌」,質感又香又嫩,每一口都飽滿肉汁,超推介!呢個係火鍋嘅必點之一!🔝😊之後是「魚皮餃」,外皮充滿魚味,餡料清甜,香脆可口的魚皮讓人無法停手🥰一試就會愛上呢個口感!再次驚豔嘅就係「鴨血」,係火鍋中嘅點綴,滑順嘅口感,鮮醇的口感讓人驚喜。呢個真係必試嘅秘密武器,一旦食開就會上癮㗎!🔥最後,我哋嘅肚都差唔多要爆炸了,太滿足啦嘅!如果來到銅鑼灣,一定要試下呢間米走雞。佢地嘅食材都非常新鮮。如果你都喜歡港式火鍋,咁米走雞係你首選㗎啦😙🍲👍

每次經過呢間港式鍋物餐廳,總係好引人。今晚終於有機會走進呢間外牆白色有特式設計嘅餐廳試吓晚餐。🛑火鍋套餐喺火鍋套餐嚟講,佢嘅份量真係讚! 有湯底、肉類、雜菜同埋飲品✅ 蒜蓉卜卜蜆鍋✅西班牙黑豚肉✅鵝腸✅雜菇拼盤首先試吓佢哋嘅蒜蓉卜卜蜆鍋,味香勁足,啱啱好嘅蒜香同蜆嘅鮮味結合,簡直就係一流👍。接住就試吓個西班牙黑豚肉,肉質好juicy,厚厚一片又唔會太硬,肉香味美,每一口都感覺得到佢哋嘅用心烹調。再㩒就有得食鵝腸啦,鵝腸為數唔多,但每一條都幾足料,彈彈牙又味道實在,真係好抵食😽。最後就係個雜菇拼盤,種類多元化,每一種都新鮮,燉湯或者涮鍋都幾靚!今晚呢個火鍋套餐,單講佢嘅質量同味道,真係好好食,食完仲有種滿足感。質地相當鮮嫩,無論係烹調技術定係食材選擇,都可以感覺到佢哋嘅用心同誠意🫶。如果你都鍾意食火鍋,完全推介你嚟「米走雞」試吓,保證你唔會失望🪄。☺️

🛑火鍋套餐
火鍋套餐嚟講,佢嘅份量真係讚! 有湯底、肉類、雜菜同埋飲品
✅ 蒜蓉卜卜蜆鍋
✅西班牙黑豚肉
✅鵝腸
✅雜菇拼盤

🐓 米走雞 🍲主打港式雞煲火鍋 🍲 門口裝修好吸引 坐位舒適 適合幾朋友一齊嚟傾傾偈 👀 一落去就點咗一個火鍋set 🥢 豐富食材 味道滿足 價錢好抵🍲 藥膳滋補鍋 湯底味道偏溫和 食落就知熬咗好多時間足料足味 口感豐富🥩澳洲和牛M8肩胛肉眼片肉厚度啱啱好 口感香口 好juicy 🦑 蟹籽墨魚滑墨魚滑 口感Q彈 充滿海鮮味🦆 鵝腸新鮮彈牙 食之有味💘 魚片頭口感爽彈 配合湯底 組合完美 食過返尋味
🐓 米走雞 🍲

🍲 藥膳滋補鍋