2023-12-11
📍Le Chefeteria (銅鑼灣)踏入12月越嚟越有聖誕氣氛。最近搵到間好啱慶祝聖誕嘅餐廳。在於佢嘅佈置特別有品味,而且菜式、服務都係fine dining質素。大廚Azmi來自峇里島,菜式都會帶少少東南亞嘅風格。🍽️CHEF AZMI'S EVERYDAY FINE DINING SET DINNER $628 NET pp (no service charge)✨龍蝦濃湯豪華版、西班牙紅蝦、香檳 +$98龍蝦嘅鮮味好濃郁,仲有淡淡嘅酒香。紅蝦嘅蝦肉固然鮮甜,但原來精粹係喺蝦頭!✨聖誕限定 ginger pumpkin soup 香甜得來有少少薑嘅味道。唔辣但係好暖胃,出乎地有種清新嘅感覺。✨另加手工蛋意粉關胃菜:大閘蟹粉、紹興酒、冬蔭功 +$108大閘蟹粉+蟹肉嘅鹹鮮,加上冬蔭功元素嘅酸辣味道出奇地夾!手工蛋意粉就係預期中嘅有咬口。✨油封鴨腿意大利飯鴨油嘅香味滲晒入鴨肉。鴨肉特別軟嫩多汁。意大利飯口感軟綿,底下係越南米紙。✨大海小池咖喱鍋:西班牙紅蝦、本地可持續發展海鮮咖喱、雜菜配飛餅 +$138咖喱味道有層次,不過溫和唔辣,唔會遮蓋咗海鮮嘅原味。飛餅並非想像中嘅油酥口感,直情
咖喱味道有層次,不過溫和唔辣,唔會遮蓋咗海鮮嘅原味。飛餅並非想像中嘅油酥口感,直情係脆卜卜。
✨海陸大餐:西班牙紅蝦、6安士椰殼煙燻阿根廷黑安格斯牛里脊、法式千層薯批、嫩菠菜、龍蝦薄脆、龍蝦牛汁 +$198
牛里脊入口有淡淡嘅煙燻香,少咗平時草飼牛嘅grassy。肉質軟嫩多汁,係平時偏瘦嘅草飼牛難整到嘅口感。雖然呢道菜都有紅蝦,但真係點食都唔厭。
✨Tiramisu +$38
呢個近期食過最正嘅Tiramisu。香滑又入口即溶,味道又特別細緻。
✨香蕉飛餅
Chef Azmi即席示範,令人嘆為觀止。街頭小食精緻到好似法式crepe!配泰奶雪糕特別有泰式風味。