2009-09-24 15 浏览
今日病左, 下晝同老公去左博康邨多喜茶樓飲茶, 下午茶又扺又好食, 之前去過兩次, 都係病左或唔舒服, 知道佢有生滾粥, 所以今日再去飲茶.開左茶, 叫左一碗皮蛋肉片粥, 一碗滑牛粥, 一碟叉燒腸, 一碟春風得意腸(唔知係咩材料, 問個阿姐, 佢話係腸粉包春卷, 叫我地試吓), 一籠燒賣皇, 一籠豉汁鳳爪, 6樣野.先上兩碗生滾粥好大碗, 份量仲多過外面粥店, 都算足料, 皮蛋肉片粥夠香, 滑牛粥亦唔錯; 再黎係腸粉, 即蒸熱辣辣, 叉燒腸夠滑, 配埋豉油味道岩岩好, 好正! 而春風得意腸更有驚喜, 腸粉軟滑, 包住既春卷好新鮮, 春卷皮脆卜卜, 餡料亦好味, 估唔到屋邨茶樓都可以食到咁有質素既點心; 然後再有豉汁鳳爪, 鳳爪大大隻, 豉汁唔會太咸, 好好味; 最後係燒賣皇, 唔算好好, 但都OK.最令人意外既係點心價錢平, 我地下午茶時段去, 大中小點只係$8.8, 而我地埋單都只係$67, 食到捧住個肚走, 呢個價錢有呢D點心, 而且份量唔細, 品質唔差, 真係平靚正! 值得一試再試!

2009-09-23
$33.5 (下午茶)