2013-10-27
呢句說話黎緊每次都會講架喇: 我唔係食家, 文筆唔好, 只係將自己覺得好唔好食既感覺寫出黎, 味道呢樣野好主觀, 喜好亦各人有各人既口味, 我係寫比自己睇, 你鍾意睇我會高興, 你唔同意亦無問題, 最後一句講哂: "好唔好食又睇落去"!難 得入元朗, 當然要把握時間, 試食區內美食! 今次在三小時內吃了三間, 先到老店"好到底"聞說"好到底"是元朗老店, 區內無人不曉, 亦是上一代產物, 第一站目標食店就這間吧! 原來"好到底" 初時五十年代喺元朗街邊擺賣, 到1961 年就在現址開檔至今屹立不倒! 好唔好食? 又睇落去?好唔好食?又睇落去? 第335回: 元朗半天遊第一間目標食店: 好到底麵家!原來這間老店我小時候曾經來過!雖然記憶依稀...因為我記得店的門口擺放了很多麵! 今時今日有米芝蓮推介, 相信跟以往相比亦保持水準!老店內裝飾殘而不舊, 保留上一代餐室裝潢之餘, 亦非常乾淨!店內的日歷、時鐘、木製餐桌...這就是昔日情懷...時代雖然是要改變, 但是也不希望一些碩果僅存既老牌店消失..."好到底"由自家製麵, 雲吞麵、水餃麵、蝦子麵都係招牌菜。看著店內風光, 加上枱上碗麵,
原來這間老店我小時候曾經來過!
總結:
或者有人會覺得味道不外如是, 裝飾又平平無奇, 甚至價錢性價比不高, 不過喺今時今日原材料同其他成本大漲老店日漸消失之下, 老店的存在是無價吧!
環境:♥♥♥♥
衛生:♥♥♥
服務:♥♥♥
味道:♥♥♥
抵食:♥♥♥♥
推薦:♥♥♥♥
以上: 好唔好食又睇落去,元朗,好到底麵家,雲吞麵,