2017-10-19
去日本旅行好多時都會食御好燒又或者叫大阪燒, 其實源自日本的一種鐵板燒小食。今次就係尖沙咀寶勒巷發現左間新店 兩個人就Book左去幫襯吓 近期Hit item嘛 我地準時到達餐廳 一開lift 門就見到大又亮招牌店員安排兩人枱比我地 桌面已安放左個鐵板之後佢簡單介紹製作情況 我當初覺得好簡單咁 整落有d時間控制問題 八爪魚花丸燒最正宗不花巧 簡單食材 主角大大粒八爪魚 先預熱個爐 將已準備好嘅底漿倒入小窩子 不過第一轉可能未夠時間我就轉左 所以唔太美觀 但味道都ok同街邊買到嘅一樣 yummy呀洋風芝士小丸燒其實漿底一樣 不過落嘅餡料不同 呢款比較啱小朋友 因為用上腸仔同芝士 所以比八爪魚濃味 芝士味道令整粒丸子較突出海鮮御好燒材料ready有尤魚 蝦肉 椰菜絲 蔥粒 紅蘿蔔 雞蛋 紅薑 將所有材料撈埋 再放落煎熟 一邊微焦就反過另一邊 全熟透後加上木魚絲 蛋黃醬 同埋御好燒汁 熱辣辣 好好味 調味剛好不用加其他
我地準時到達餐廳 一開lift 門就見到大又亮招牌
店員安排兩人枱比我地 桌面已安放左個鐵板