2019-02-23 639 浏览
今晚約左老公同媽咪去食飯,之前食過一次呢間酒樓,媽咪好滿意話d餸好岩口味所以今次我地再黎試下其他菜式。我地今晚7點到達時酒樓已經差不多滿座,一邊望住維港景色一邊食飯真係份外開懷。腐皮素鵝 $42素鵝係用腐皮包著一些蔬菜絲來炸,外邊脆卜卜,沾一些喼汁更開胃又又去除了油膩感,不錯。脆皮咕嚕黑豚肉 $168這道咕嚕肉真係我至愛,入口係脆卜卜的外層,包著整粒豬肉,一口肉完全沒有骨,岩晒我。而且黑豚肉肉質嫩而多汁,彈牙之餘又夠軟腍,好好食。醬汁的甜酸度調配恰當,我地把所有生果都吃掉,這道菜一致大讚!金湯珍菌羽衣甘藍 $138首次吃湯浸羽衣甘藍,羽衣甘藍的口感好特別,看來粗糙的表面卻沒有半點嚡口的感覺。菜葉吸收了湯汁後一點草青味都沒有,我們都吃得開懷。白松露油野菌炆粗麵 $138白松露配粗麵真的很創新,可惜粗麵不是我喜歡的麵種,相反媽咪就好岩食,佢話粗麵夠彈牙又不會好濃鹼水味,配埋白松露油的香味好夾,媽咪吃得津津有味。燒鵝皇(例) $118估唔到例牌燒鵝份量都好多,仲有脾位部分👍🏻每件都好好肉又唔肥,燒得好入味又多汁肉嫩,好抵食呀!我地三個都食到好飽好滿足,下次可以多d人黎食多d餸菜!

腐皮素鵝 $42

脆皮咕嚕黑豚肉 $168

金湯珍菌羽衣甘藍 $138

白松露油野菌炆粗麵 $138

燒鵝皇(例) $118

我地三個都食到好飽好滿足,下次可以多d人黎食多d餸菜!