2018-08-23
三個人係沙田行完街搵食,記得朋友講過呢間餐廳,叫九份十分,就去試試。兩女一男,超餓,只想用最快速度叫野食,一人點一D。食物選擇都幾多,樣樣都想食,選擇困難。先來一個前菜涼伴三小碟,估佢唔到,每小碗都裝到十分滿。先試四季豆,上面灑左芝麻,食落時有豆既爽又有芝麻既香脆,食多幾條食到有魚干碎既味道,好感幾好。海哲爽,最驚喜係第三碗,爽得黎有有少少煙韌,朋友問係什麼,我都唔知,睇餐牌,原來係麻辣牛筋,做得真係好爽又夠麻辣,正。食完辣野再食個清淡既湯浸肉燥娃娃菜,覺得味道特別清甜,菜本身真係鮮嫩。肉燥份量一D都唔慳家,而且粒粒都大大粒,但又一D都唔會"鞋"。男人係飯桶,要左個肉燥茄子飯,嘩,份量絕對唔細。伴菜以為係生既菜,原來係腌左既酸菜,好醒胃。茄子係好可愛既圓茄,味道係好鮮味,加埋上面既蒜泥,一份茄子,兩種食法,都咁正。男人自己食左大部份,話好滿足。我同朋友就叫左個慢煮杜洛克豬巧巴拿達三文治share食,一上台,嘩嘩嘩,原來份量咁大,入面餡料十足,豬肉、芝士、生菜、番茄,一層兩層三層四層,起碼五六層,菜鮮醬甜面包脆,加埋慢煮豬肉非一般既淋,有味道有口感。配菜一樣唔馬虎,有碎蛋、有沙律、有薯條
我同朋友就叫左個慢煮杜洛克豬巧巴拿達三文治share食,一上台,嘩嘩嘩,原來份量咁大,入面餡料十足,豬肉、芝士、生菜、番茄,一層兩層三層四層,起碼五六層,菜鮮醬甜面包脆,加埋慢煮豬肉非一般既淋,有味道有口感。配菜一樣唔馬虎,有碎蛋、有沙律、有薯條,薯條粗粗圓圓,用個杯裝住,杯內底部放左菜葉吸油,好貼心。
九份十分,食到十分之飽。