2009-12-27
是日爸b要開工,得我同仔仔兩個開餐,x'mas出街睇下仔仔想食什麼?點知佢一講就麥記,我當然話唔好啦!比佢激死,係麥記門口cry.....,正想屈服之際,佢話食壽司,都好過麥記啦.行過見呢間都有壽司食,又有位就呢間.見有一個套餐有壽司又有天婦羅,日式蒸蛋同細細碗的烏冬,好似幾豐富,就呢個,仔仔鍾意薯仔,就叫多個薯仔年榚.好芝士我我,就叫左個芝士燒茄子.年糕先來,好香薯味,加上小小汁,香租軟懦,真的一枝棒芝士燒茄子真的好香,甜得黎又唔搶喉,雖然平時唔多食茄子,但今次一個人都成條食晒.等了一陣,壽司套餐來到,仔仔第一時間就食左件蛋壽司,佢話好味,但其他壽司就睇都唔睇,真係激死!!!只好叫佢食烏冬,佢竟然成碗食晒(雖然細細碗,但平時叫佢食飯或麵,食兩啖就話飽,今次算奇蹟)跟住我叫佢食蒸蛋,佢個樣好勉強,食了一口後,佢竟竟竟然默默甘食晒之後仲問我可唔以食多個蒸蛋原來可以只order蒸蛋,$18,都ok呀.蒸蛋上面有些啡啡地的汁,幾鮮味,仔仔問我係什麼汁?只好問下個侍應,點知個侍應係日本人,只好用我極有限的日文加英文問,原來係海膽汁,唔怪得甘鮮味啦.仔仔話過兩日同爸b再黎食.
年糕先來,好香薯味,加上小小汁,香租軟懦,真的一枝棒
仔仔話過兩日同爸b再黎食.