同朋友讲话约食鸡煲,约左好耐都未成事,今晚终于”美梦”实现!话说食鸡煲,一大班人最好,嘢食都可以叫多几款。首先出场当然系鸡煲,一行7人当然系叫个大SIZE,由于唔系个个吃得辣,只系叫左少辣。上菜时鸡煲面舖上大量芫茜,再放上台面电磁炉reheat 返,等个煲滚返起就可以按个人喜好混合埋d 芫茜一齐食,食得最够味当然系混埋芫茜,川椒味加芫茜香味溢出!个汁非常之好味,个汁用左好多香料去煮,非常惹味,鸡油加香料煮成的鸡汁最啱系捞饭食,白饭都食多两碗!至于鸡肉方面,系一般货色啦,现在系香港食到的鸡肉,想讲返句”鸡有鸡味!” 之类的”废话” 其实都颇难,大部份冰鲜,乜鬼鲜味都无晒啦。今晚个鸡煲可以话系鸡汁比鸡肉优胜!我地仲叫左田鸡煲(要打去预订),田鸡肉比汁料包裹著,肉质颇嫩,稍嫌田鸡肉不够肥美,此外其实相当好味。其他的”蒸酿豆腐”、”面酱蒸鱼”、” 南乳煮斋” 都系不过不失,胜在售价合理抵食!另外一个推介的是”花蛤蒸蛋” ,非常滑,花蛤的鲜味流入左蛋汁液内,又一伴饭佳品。因为店舖未有酒牌,今晚自携红、白酒各一支,配浓味的食物就系一流。总括今晚系又平又抵食,非常满足的一餐。
首先出场当然系鸡煲
鸡煲(大)少少辣
田鸡煲
花蛤蒸水蛋
面酱蒸鱼
总括今晚系又平又抵食,非常满足的一餐。
题外话/补充资料: 上菜速度颇慢,7:58PM落单,8:40PM先有得食,赶时间的朋友要留意。
2013-08-24
鸡煲(大)少少辣