2016-07-22 5157 浏览
系咁多种甜品当中,笔者最钟意就系抹茶制既甜品,好甘香,好钟意。而系尖沙嘴既商场the one 就有间专门食抹茶制既甜品既餐厅—宏。抹茶控既我紧系唔可以错过~!!点都要黎试一试。笔者几钟意餐厅既环景,十分光猛,令笔者好醒神。楼底很高,很舒服。餐厅既装修以白色为主调,十分高雅,好适合女仔去食。椅子用了红色沙发,好colorful,并且座得好舒服。餐厅既设计好贴心,每张桌上面都有个制,如果食客有需要揾服务员,只要按一按个制,服务员就会好快过泥serve你,唔洗叫破喉咙。餐厅有好多不同种类既甜品选择,有雪榚、蛋卷、布丁、拿破伦、马卡龙等等,多到数都数唔哂,而餐厅主打既系抹茶味既甜品。如果大家想来食甜品,但未食正餐既话,餐厅亦提供意粉、饭、乌冬等等既热食,非常体贴。对于抹茶控既笔者,一次过试哂餐厅既抹茶甜品,系笔者既一大愿望,而呢个抹茶甜品Set就满足到呢个愿望。而呢个抹茶甜品Set 有5种抹茶甜品,分别系抹茶蛋卷、北海道牛奶抹茶雪糕、抹茶水晶糕、抹茶布丁和抹茶曲奇。抹茶曲奇曲奇就食得多,但系抹茶味既曲奇真系少食。试过之后,果然喜出望外! 曲奇十分松脆,并且抹茶既味道十分香浓,好像在喝一杯浓浓的

抹茶甜品Set
抹茶曲奇
曲奇就食得多,但系抹茶味既曲奇真系少食。试过之后,果然喜出望外! 曲奇十分松脆,并且抹茶既味道十分香浓,好像在喝一杯浓浓的抹茶似的,好足料,值得一赞。

抹茶布丁
平时食布丁,多数都系鸡蛋味,抹茶味既布丁,都系第一次试,布丁密度很高,很有质量。布丁香嫩幼滑,散发著香浓的茶香,十分吸引。

抹茶水晶糕
抹茶水晶糕系一味很特式既甜品,出面好少有得食。水晶糕口感软弹,十分清爽,外表十分有亮泽。同抹茶布丁比较,无咁甜,淡淡的茶香,十分清新,容易入口。

北海道牛奶抹茶雪糕
雪糕十分滑幼,有著香滑奶油味,又不会太甜,牛奶跟抹茶比例刚刚好,抹茶的茶香味不会被奶味掩盖。令笔者想一试再试。

抹茶蛋卷
抹茶蛋卷可以说是整个set既主打,蛋卷十分松软,蛋榚跟忌廉既比例恰到好处。香滑既忌廉蛋榚混和甘香抹茶味道,入口即溶,超幸福~~!!
抹茶雪芳蛋糕
雪芳蛋糕卖相唔错,白白的cream包著绿绿的抹茶蛋榚,很好看。外层既cream十分口感幼滑,有著浓浓的奶香味,蛋糕既质感十分松软,口感很柔软,有种软绵绵既感觉,实在太吸引。
抹茶软雪榚芭菲
抹茶软雪榚芭菲令笔者有种好满足既感觉,外观很好,砌得好睇,十分吸引。而并材料十分丰富,雪榚上面洒上抹茶粉,很甘香,除左抹茶软雪榚,仲有小丸子、红豆、脆脆片、抹茶水晶榚。
抹茶软雪榚芭菲
食到底更充满惊喜,底层仲有杏仁脆脆同抹茶蛋榚。
焦糖布丁
除左食左好多冻既甜品,笔者想食下热既甜品,食左个焦糖布丁,外层既焦糖焗得很香脆,闻都闻到阵香味,十分诱人。破开外层既焦糖,内层既布丁很香滑,又不会太甜。值得一赞。
宇治抹茶
来到主打抹茶既餐厅,当然唔少得试下呢到既抹茶,宏既抹茶散发著甘香的绿茶味,并且得香浓,又唔会涩。店员跟我说抹茶系真正系宇治空运过泥,真材实料。真喝落去仲有香滑既奶香味,正呀!!
冰滴咖啡
宏既咖啡并唔系一般既咖啡,使用日本冰滴技术调制。要调制冰滴咖啡,需要经过长达8小时从自然水慢慢抽出,十分矜贵,因此调制出来的咖啡很香醇。咖啡很香浓,而且一点苦涩也没有,很滑很易入口。
抹茶甜品Set