2017-11-16
天氣開始變冷,踏入秋天,正是火鍋的季節,這日約佐兩個好耐無見既朋友,漫無目的,走在旺角街上,發現了這間裝備平民的火鍋店,朋友和我也沒有特別的要求,最緊要夠抵食,所以決定一試。餐廳位於上海街,不是細心留意,其實也很難發現。餐廳既格局比較似茶餐廳,走親民路線,入得黎既,都似係街坊,和餐廳店員有講有笑。火鍋店,調味料架係重要既一環,呢度就有蔥花,麻醬,生/炸蒜,辣椒絲,可以算是應該有的,也可以在這裡搵到。打開餐牌 (餐紙?) ,食物款式都幾多,而湯底既選擇亦都有超過10款,連近期最流行既花膠湯鍋,同埋椰青雞鍋,都可以在這裡找到。飲品方面, 選擇亦夠多,價錢唔貴。酸梅湯 $38酸梅湯一大枝都係$38,可以倒大約6杯,最鐘意佢唔甜但係酸味又好夠,飲完非常開胃。招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋 $168呢個湯底個名好勁,又有花膠,又有鯊魚骨,應該男仕女仕都會喜歡,賣相就比較普通D,但係勝在料夠多,不竟打邊爐最重要都係D食材,呢個湯鍋就絕對合格。花膠都幾大塊,夠厚身,湯底飲落真係充滿骨膠源,有漿口感。湯鍋會送埋一個甘香泡飯,可以加湯去食,浸到少少淋身,熱熱地好好味。頂級午餐肉 $38雖然成日都聽人講話食午餐肉
餐廳位於上海街,不是細心留意,其實也很難發現。
飲品方面, 選擇亦夠多,價錢唔貴。
酸梅湯 $38
招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋 $168
花膠都幾大塊,夠厚身,湯底飲落真係充滿骨膠源,有漿口感。
頂級午餐肉 $38
雖然成日都聽人講話食午餐肉唔健康又好肥,但係我一於少理,打邊爐食午餐肉就是爽,呢到既午餐肉夠厚切,食落滿足非常。
娃娃菜 $28
娃娃菜一份$28,份量都幾多,兩個人食基本上叫一份已經好夠好飽。
鮮蝦雲吞 $48
鮮蝦雲吞係餐廳自己人手包既,所以蝦身特別爽口,皮亦都做得夠薄,食落滿載既餡料湧入口中。
超甜粟米 $28
粟米每份$28,都算幾多,而且真係幾甜,無厄人。
醬料每人收$10唔算貴,埋單3個人每人大約$100,真係超抵食,如果多D人黎食會更平。