2016-07-12
上星期入我朋友屋企睇歐洲國家盃決賽,難得入屯門梗係要搵D好嘢食,有位朋友介紹我一間又平又好食既大排檔,最鍾意地道風味的大排檔,成十三個老友去惹味嘅大排檔大吃大喝。因為其中一個朋友生日,定位嗰陣時仲訂左一隻細燒乳豬。個冬菇亭大牌檔出面就可以泊到車,夥計話約抄牌就會通知我地。唔使錢拍車,正!!雖然間野起工廠區附近,但大排檔裏面應該有三十幾圍,都坐左七八成人。大排檔有兩部份,出面冇冷氣,裏面都有冷氣。有冷氣室內嘅位置都幾大乾淨企理,裝修仲唔錯添,今時今日嘅大排擋真係唔同晒。黎到大排檔,首先要啤一啤啦。間大排檔應該出名係食九層海鮮塔,但因為有兩個老友前兩日先食完火鍋,所以我哋決定叫小菜。間大排檔應該做好多熟客生意,啲員工個個都好nice好有禮貌。我吔叫左老細比意見叫左成十個餸,除咗之前訂嗰隻燒乳豬,我地點左芝士龍蝦伊麵、避風塘椒鹽瀬尿蝦、椒絲腐乳通菜、招牌小炒王、魚香茄子煲、金銀香蒜蒸茄子、八珍豆腐煲、燒汁雜菌,等等。隻燒乳豬好好味,外脆內軟,一啲都唔肥又唔會太咸,肉質超厚,超有肉汁, 好食! 芝士龍蝦伊麵都唔錯,龍蝦肉質大大膠亦好滑,個芝士味好濃。避風塘椒鹽瀬尿蝦好鬼大隻,大量炸蒜粒,勁惹味
芝士龍蝦伊麵都唔錯,龍蝦肉質大大膠亦好滑,個芝士味好濃。
避風塘椒鹽瀬尿蝦好鬼大隻,大量炸蒜粒,勁惹味,大排檔炒避風塘嘅椒鹽真係特別出色。我自己食開辣野,如果辣多少少就更好。
再值得一讚嘅就係招牌小炒王,佢加左啲蝦乾,同韭菜絕配,味道夠送飯一流。最難得嘅係佢一啲都唔油,上佳作品。
嘆啲小菜嘅時候,當然要飲啤酒,有咁好味嘅小菜,啲冰凍啤酒都特別好飲。其他嗰幾個小菜都ok,所有野都炒得好夠火候,最重要嘅係好小大排檔好味得來但又唔油膩,食材有質素,廚房師傅嘅手勢一流。好嘢!! 唔怪得主場嘅friend話要黎食。去大排檔食飯同去酒樓真係唔同,係有一種特別嘅風味,人情味,食物水準高,可以豪情暢飲,好正!
食完之後上openrice想睇吓其他人對佢嘅comment,點知發現之前未有人comment過。我即刻忍唔住打咗呢段comment,終於比我做到第一個。
避風塘椒鹽賴尿蝦
避風塘椒鹽賴尿蝦