2023-04-27
今次想介紹一間位於銅鑼灣新開張嘅日式料理店。呢間餐廳喺日本已經有過百年歷史㗎啦,而香港就係佢哋開嘅第二間分店。今次我就試咗佢嘅Omakase晚市套餐,整體質素我都覺得好高。以呢個價錢喺銅鑼灣食omakase ,真係好少見㗎。首先前菜就有魷魚仔、日本高糖份蕃茄同埋燒鯖魚,店員建議根據呢個次序食,咁就可以食到最佳配搭。食完前菜,就等我足一介紹吓嗰日食嘅壽司:當您品嚐omakase料理時,您會感受到各種令人驚艷嘅食材。1. 鯛魚:鯛魚口感清新、鮮美滑嫩,係好高質素嘅海魚。2. 深海池魚:深海池魚係指生長喺深海中嘅魚類,由於生長環境獨特,佢嘅肉質豐富、口感層次豐富,我好鍾意食!3. 帶子:帶子口感甜美、柔軟滑嫩4. 油甘腩:油甘腩肉質濃郁、豐富、鮮美、柚子鹽則可以提升風味。5. 熟蝦:熟蝦口感鮮美、爽口滑嫩。6. 小肌:小肌肉質豐富、口感充滿層次。7. 蛄蝦:蛄蝦係一種深海生物,佢嘅口感濃郁,而且爽脆。8. 茶碗蒸蛋:茶碗蒸蛋係一個過度嘅作用,等自己可以清一清味蕾,繼續食更濃郁嘅壽司。9. 象拔蚌:象拔蚌咬落爽脆,質素好高!10. 赤龍:赤龍係一種高級嘅金槍魚,炙燒可以令佢嘅表面微焦,提升風味
食完前菜,就等我足一介紹吓嗰日食嘅壽司:
1. 鯛魚:鯛魚口感清新、鮮美滑嫩,係好高質素嘅海魚。
3. 帶子:帶子口感甜美、柔軟滑嫩
5. 熟蝦:熟蝦口感鮮美、爽口滑嫩。
6. 小肌:小肌肉質豐富、口感充滿層次。
7. 蛄蝦:蛄蝦係一種深海生物,佢嘅口感濃郁,而且爽脆。
9. 象拔蚌:象拔蚌咬落爽脆,質素好高!
10. 赤龍:赤龍係一種高級嘅金槍魚,炙燒可以令佢嘅表面微焦,提升風味。
11. 醬油漬赤身:將金槍魚浸泡喺醬油入面製成,除咗食到食材嘅鮮味,仲帶有柔和嘅調味。
12. 海膽:海膽採用在竹內水產,口感好綿滑,入口即溶。
最後仲有杯雪糕作為甜品㗎,成餐可以話係好滿足。至於我嗰日飲嘅巨峰梳打一樣好高質素,夠晒清新。