2023-12-21 272 浏览
首先帶大家睇吓“大同會所”的晚宴菜單之一,有時可能會有些少唔同嘅,例如呢晚嘅“順德式撈魚生”就轉咗“蝦子撈竹笋”其他如”芝士焗蟹蓋”、”燕窩鷓鴣粥”、”大閘蟹粉扒豆苗”、“龍蝦粉絲煲”、“紅燒乳鴿”、“咖哩小羊肉”和“大同荷葉飯”就跟菜單一樣,而甜品都係菜單上的“二十年陳皮紅豆沙”。係唔係超級豐富又特別呢,好似“燕窩鷓鴣粥”我似乎從未食過,呢個係必試菜式之。燕窩含多種抗氧化功效的化合物,能幫助人體調解免疫功能、預防疾病、減緩老化。 鷓鴣有滋養補虛功效,補而不燥,益氣養神,兩樣嘢的配合相得益彰又補又暖胃。紅燒乳鴿配蝦 是一道傳統的粤菜菜品,其中乳鴿肉質鮮嫩多汁,陣皮薄薄脆脆的口感,配埋蝦片,鮮檸檬汁及陳年滷水汁,非常有意思。芝士焗蟹蓋的蟹蓋都頗為大隻,餡料食得到有蟹肉有類似菇粒的物體又有焗得金黃酥脆的芝士,好好味吖。至於“蝦子撈竹笋”,就令我諗起細個時返鄉下舅母整嘅新鮮竹笋飯,而今次有蝦子更顯矜貴亦多咗層口感👍👍👍