2023-03-03
傍晚時份,黎長沙灣參加完活動,係長沙灣道等巴士返屋企,發現巴士站旁邊新開左呢間新餐廳「西餐佬」。望望餐牌,發現好多地道西式扒餐、飯餐,見晚餐未有著落,決定買幾盒外賣返屋企同家人一齊試試。發現佢除左即叫即整,好有鑊氣之外,味道都好有驚喜,值得一試。🥳🥳呢日我叫左泰式冬蔭公大蝦意粉($60)、焗黑椒西冷牛扒飯($57)同埋美式煙燻燒豬仔髀(2支)(配燒汁)($52)。🐮🐮美式煙燻燒豬仔髀,用上煙煄燒烤醃醬,加上甜甜的蜜汁味道,香噴噴很滋味。而且豬仔髀係近骨嘅肉,肉質很嫩滑、彈牙。😍😍泰式冬蔭公大蝦意粉,意泰Fusion,意粉沾上濃厚的冬蔭汁,除左酸酸辣辣好味道,開胃又惹味。而意粉軟硬度亦好適中,大蝦挑晒蝦腸,別具鮮味。
☺️☺️至於個焗黑椒西冷牛扒飯,黑椒味濃,肉質鮮滑有咬口,配合個焗飯,極具飽足感。
😋😃總括而言,幾道菜都係好地道嘅西餐,份量好充足,但味道又有驚喜,果然係一個好嘅「西餐佬」,野食食到Lam Lam 脷。😋😋西餐佬地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1C號舖
泰式冬蔭公大蝦意粉,意泰Fusion,意粉沾上濃厚的冬蔭汁,除左酸酸辣辣好味道,開胃又惹味。而意粉軟硬度亦好適中,大蝦挑晒蝦腸,別具鮮味。 ☺️☺️
至於個焗黑椒西冷牛扒飯,黑椒味濃,肉質鮮滑有咬口,配合個焗飯,極具飽足感。 😋😃
西餐佬
地址:荔枝角長沙灣道883號億利工業中心地下1C號舖