2013-03-28
睇到團購有標題寫 $228(星期一至五) or $298享(星期六、日、公眾假期及前夕) 享L'Hotel elan - forte如心艾朗酒店「尋味。尋鮮。帶子自助晚餐」連餐飲!說是歎盡日本生切北海道帶子、黑松露火箭菜配帶子、手製壽司、時令刺身等;精選接近二十種沙律、餐湯及巧手前菜供你選擇;自選時令主菜以番茄及露筍入饌! 由於我先前都有到過forte食過中午,感覺環境和食物也不錯,便試吓這款團購自助晚餐; 我Book的是星期日, 當晚我們一行六人,準時6:30pm 進場.首先我們都會先食沙律,主要是食黑毛豬肉,但味道一般般,這個價錢應該會這貨式,其他的沙律菜類都算幾好,幾多.跟隨是食熱葷有五,六道,普普通通 有魚 有肉 有菜, 我在找重點的菜, 只見到金銀蒜蒸帶子,嘩有無睇錯, 細到一粒鈕扣一樣,我睇到荷蘭豆都大個粒帶子好多,食落又不鮮味,細粒到好像無嘢放入個口!!!另魚生櫃有4款選擇,但每次都比好少,你跟說雙份,他都比差不多的份量,要我走多回先能食多幾片,不明白為何無生切北海道帶子(標題不是寫尋味。尋鮮。帶子自助晚餐)看來真的要尋帶子吧!.不久我們六人都開始發覺不多選擇,食過二碟
不久我們六人都開始發覺不多選擇,食過二碟,便會再重複找食物.
等待個多小時後,出過二次新款式,但二次都有食客立即搶奪,我們都只有二位取到,要分少少份比其他人嘗味,唉...睇怕其他食客都跟我們想法一樣,先會有這樣的情況.
最後我們食甜品,有幾款選擇,但無雪糕好失望呀.
forte以當造肥美的北海道鮮帶子、多種意式番茄以及爽脆的露筍為主題,配合意、日的烹調方法創出多款時令美食,令人耳目一新!